Ismeretlenek ledöntötték a Hesz-keresztet

6 órája

Mecsekerdő: megrongáltak egy erdész emlékhelyet Ófalunál

Ismeretlen tettesek ellen tett rendőrségi feljelentést a Mecsekerdő Zrt., mert a napokban a gondozásukban lévő, a Kelet-Mecsek lábánál, Erdősmecske és Ófalu között található Hesz-keresztet október 14-én ledöntötték – közölte az állami erdőgazdaság. A Mecsekerdő mélységesen elítéli az emlékhelyeket meggyalázó vandalizmust.

Bama.hu

A Mecsekerdő közölte, hogy a kereszt különleges történelmi emlékmű, amely Hesz Antal erdész emlékét őrzi, akit rablók gyilkoltak meg 1853-ban. A kereszt felirata is erre a tragikus eseményre utal: „AMTET VON ANTON HESZ 1853″. A helyszínen korábban egy szerény, kővel körülölelt fakereszt is állt, amely egy sírhalmot jelölt.

Mecsekerdő
A Mecsekerdő már megkezdte a helyreállítást.

A helyi történetek szerint a Hesz-kereszt mellett, egy másik tragikus esemény helyszíne is található: egy csendőr, Kriska Pál sírja, akit a második világháború során szovjet katonák fogtak el és végeztek ki. A csendőrt a helyi erdészek temették el, miután hozzátartozóit értesítették – idézte fel a Mecsekerdő.

Visszaállítja az emlékművet a Mecsekerdő

Az erdőgazdaság jelezte, hogy a megrongált emlék felújítását már megkezdték. A Hesz-kereszt várhatóan 1-2 hónap múlva visszakerülhet helyére. Szerencsére a Mecsekerdő területén ritka az ehhez hasonló eset, de sajnálatos módon nem egyedülálló: korábban a Kis-réti tanösvény megújítása során történt hasonló esemény, amikor az átadó előtt több újonnan kihelyezett táblát megrongáltak.

A Mecsekerdő kéri a lakosságot, hogy aki bármilyen információval rendelkezik az elkövetőkről, jelentkezzen a hatóságoknál. A természeti és történelmi örökségünk megóvása közös érdek.

Megszólalt a Mecsekerdő

Nagy Gábor, a Mecsekerdő kommunikációs osztályvezetője a Bama.hu érdeklődésére elmondta, hogy a rongálást egyik erdészük észlelte. A megrongált emlékművet szakértő is megvizsgálta, amely alapján kizárták, hogy azt a szél döntötte le – fűzte hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában