90 év

1 órája

Eltűnt személyek - Hogyan cselekednek a rendőrök?

Napról napra újabb nevet lehet látni a rendőrség oldalán, akit éppen nem találnak. Az eltűnt személyekkel kapcsolatosan a rendőrség több szempont alapján jár el, de a legfontosabb az illető megtalálása.

Jusztin Levente

Fotó: SynthEx

Korábban foglalkoztunk több eltűnéses esettel, ahogyan legutóbb Bódog Dániellel is. Körüljártuk a témát, s ezzel kapcsolatban a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát is megkerestük, akik most válaszoltak hírportálunknak, hogy mi az eljárási rend egy eltűnt személy esetében.

eltűnt személyek keresése
Az eltűnt személyeket azonnal keresi a rendőrség
Fotó: Bencsik Ádám

Az eltűnt személyekkel elég sokáig foglalkoznak

Válaszlevelükben az áll, hogy a rendőrség a körözési tevékenységét a körözési nyilvántartási rendszerről és a személyek, dolgok felkutatásáról és azonosításáról szóló 2013. évi LXXXVIII. törvény, valamint a körözési nyilvántartási rendszer egyes nyilvántartásai részére történő adatközlésről és a körözési eljárás lefolytatásának részletes szabályairól, valamint egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló 63/2013. (XI. 28.) BM rendelet alapján végzi.

Ha barátok, családtag, közeli ismerős észleli, hogy valaki nem jelentkezett hosszú ideje, és nem lehet elérni őt sehogyan, bejelentik a rendőröknél. Innen az első lépés az, hogy a rendőrség rögzíti az eltűnést a körözési nyilvántartásban, és megindul a körözési eljárás. A rendelkezésre álló módszerekkel és eszközökkel azonnal elkezdik keresni az eltűnt személyt. 

Minden eset egyedi, ezért a keresési mód és a módszer minden egyes esetben eltérhet. A keresett személyek listája nyilvános, sokszor pedig célzott felhívást is megosztanak különböző platformokon keresztül. Ha sikertelen a keresés 90 napig, eltűntté nyilvánítják a keresett személyt. Utána az eltűnt illető, vagy a közeli hozzátartozó DNS-mintájának rögzítésére kerül sor, hogy a későbbi azonosításra megfelelő mintájuk legyen. A körözési eljárást 90 évig folytatja a rendőrség, így az eltűnések esetében a nyilvántartásban lehet olyan személyt is találni, aki több tíz évvel ezelőtt tűnt el.

Kortól is függ az eljárási folyamat

A tájékoztatásuk szerint a legtöbb esetben 18 év alattiak tűnnek el, akiknek nagy része néhány nap után előkerül. Ilyenkor a rendőrség átadja őket a törvényes képviselőnek, törlik őt a körözési nyilvántartásból, és végül lezárják a körözési eljárást. Kiemelik, hogy az eltűnés miatt rögzített körözések vagy körözési eljárások száma nem azonos az eltűnt személyek számával. A kiskorúak jellemzően többször is eltűnnek egy évben, mivel engedély nélkül távoznak otthonról vagy a kijelölt gondozási helyükről, ezzel pedig minden esetben új körözési eljárást generálnak.

A felnőttek esetében több oka is lehet egy-egy esetnek. A háttérben állhat családi vita, külföldi nyaralás során történt baleset, vagy öngyilkossági szándék, és sokan a mai napig nem kerültek elő ilyen esetben. Másik ügytípus az, amikor a kutatás során kiderül a személyről, hogy életben van, csak rejtőzködik a rokonok elől. A felkutatáskor nyilatkozni kell, hogy az eltűnését bejelentő személynek a rendőrség kiadhatja-e a megállapított tartózkodási helyét. A felkutatott személy nem köteles hozzájárulni a hely közléséhez, az ügyet lezáró iratban ezt meg is kell jelölni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában