Pécsi Törvényszék

2024.09.10. 07:00

Az egyik csontot lopott, a másik pénzért gyilkolt

Szerdán az emberi test tiltott felhasználása miatt indult, úgynevezett koponyacsont-ügy csütörtökön pedig a bári milliárdos meggyilkolása miatt kezdődött büntetőper folytatódik a Pécsi Törvényszéken.

Bama.hu

Az egyik legextrémebb pécsi büntetőügyben egy volt klinikaigazgató, egy orvos és egy boncmester a vádlottak. A vád ellenük foglalkozás körében, üzletszerűen elkövetett emberi test tiltott felhasználása. A koponyacsont-ügy 2020-ban robbant ki, amikor is az egyik klinikai épület alagsorában vödrökben csontokat találtak.

A pécsi volt fül-orr-gégészeti klinika igazgatóját azzal vádolják, hogy sziklacsontokat feketén szerezte be a boncmestertől, aki havi rendszerességgel több darabot adott át neki, míg az orvos a meghirdetett kurzuson tartott volna gyakorlatot a sziklacsontokon.

A sziklacsont a koponyán a halánték egyik csontja, melyet orvostudományi egyetemi oktatási felhasználás végett holttestből kizárólag kórbonctani vizsgálat során és abban az esetben lehet eltávolítani, ha ellene az elhunyt életében nem tiltakozott – ismertette a törvényszéki tájékoztatás.

Az ügyészség a vádlottakat társtettesként, egészségügyi szolgáltató alkalmazottja által, a foglalkozása körében kereskedéssel, üzletszerűen elkövetett emberi test tiltott felhasználásának bűntettével vádolja.

A bári gyilkosság

A bári emberölési ügyben az ügyészség két férfit azzal vádol, hogy a Duna-parti településen található kastélyát rágyújtva végeztek egy jó anyagi körülmények között élő férfivel azért, hogy megszerezzék vagyonát.

A vádirat szerint rendkívül jó anyagi körülmények között élő sértett férfi élettársa 2018-ban meghalt, amit nem tudott feldolgozni, ezért az alkoholba menekült. Rendszeres alkoholfogyasztását kihasználva bűnözői csoportok „szálltak rá”, élősködtek rajta. A két vádlott 2020 tavaszán költözött be a sértett budapesti házába, majd elhatározták, hogy megölik és megszerzik vagyonát.

A sértett 2020 júniusától gondnokság alatt állt, ekkor a vádlottak őt bári kastélyába költöztették. Onnan hónapokon keresztül, több tízmillió forint értékben tulajdonítottak el bútorokat, borokat. Attól kezdve a vádlottak a férfit gyakorlatilag fogva tartották, bántalmazták is. A sértettnek 2020 augusztusában Budapesten rendőrségen, illetve járási hivatalban kellett volna megjelennie, amit a vádlottak mindenképpen meg akartak akadályozni.

Elhatározták, hogy végrehajtják a sértett megölésére irányuló tervüket. Az egyik férfi - hogy a gyanút magukról elterelje - Budapestre utazott, meghagyva a másik vádlottnak, hogy tervüket hajtsa végre. A másik vádlott éjszaka megfojtotta a sértettet, majd felgyújtotta a kastélyt. A férfi ezután szállására sietett, azt a látszatot keltve, hogy ott aludt.

A vádlottak cselekménye előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból vagy célból elkövetett emberölés bűntettének megállapítására alkalmas. Az ügyészség a vádiratban életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában