Vigyázat!

2024.08.17. 17:00

Nyereményt ígérnek, de adatot lopnak

"Ugrószámlát" nyittatnak a csalók a gyanútlan áldozatokkal, egy újabb csalási módszer szerint - hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: janews

A hatóságok tapasztalatai szerint az átverés lényege, hogy a csalók telefonon keresztül ismert celebnek adják ki magukat, és közlik a hívott féllel, hogy jelentős összeget nyert egy nyereményjátékon. Áldozataikkal egy új bankszámlát, úgynevezett ugrószámlát nyittatnak, elhitetve velük, hogy a nyereményt majd arra utalják. Mindezek után még azt is elérik, hogy az illető telepítsen egy programot a telefonjára, azt állítva, hogy így egyszerűbb az utalás. A Kiberpajzs figyelmeztetése szerint ez a program távoli hozzáférést biztosít a csalóknak. A kiberbűnözők az áldozat nevén lévő új számlát más bűncselekményekhez kapcsolódó pénzmozgások álcázására használják.

A hatóságok arra hívják fel a figyelmet, hogy a személyes adatainkat soha nem szabad ismeretleneknek megadni, ahogy ismeretlen programot se szabad eszközeinkre telepíteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában