Előkészítő ülést tartanak kedden

2024.06.30. 16:20

Bíróság elé áll a vérfagyasztó Maléter Pál úti gyilkosság vádlottja

A Pécsi Törvényszék kedden megkezdi a tárgyalását annak a fiatal pécsi férfinek, aki a vád szerint kalapáccsal és késsel gyilkolt meg egy számára addig ismeretlen hajléktalan férfit Kertvárosban, egy Maléter Pál úti panellakásban tavaly augusztusban.

Bama.hu

Fotó: Saif Sajid

A törvényszék, amely tájékoztatásában újabb részleteket is megosztott a tragikus esetről, azt írta: a vádlott férfi rövid időn belül két családtagját is elveszítette, majd édesanyjával együtt új lakásba költözött Pécsen. A vádlott ezt követően zárkózott lett, környezetétől elszigetelődött. Egészségügyi problémái miatt orvosi és pszichológusi kezelésben részesült. Gyógyszert írtak fel neki és ezen kívül édesanyja nyugtatóját is szedte. Rászokott az alkoholfogyasztásra, ittas állapotban agresszív volt, többször előfordult, hogy az édesanyjával.

A bíróság ismertetése szerint 2023 elején a vádlott viselkedésében újabb fordulat állt be, erőszakos, nyomasztó hatású, gyilkosságokkal teli filmeket nézett. Kedvenc filmje egy amerikai sorozatgyilkosról készített alkotás volt, a vádlott külső megjelenésében is utánozni kezdte, és foglalkoztatni kezdte az emberölés elkövetése. Ezen irányú gondolatait a telefonján, hangfájlokban rögzítette – közölték.

A további részletekről úgy tájékoztattak, hogy a vádlott 2023-ban felvételt nyert az egyetem kommunikáció és média szakára. A gólyatábor 2023. augusztus 20-án kezdődött, amelynek kezdeti programjain részt vett a vádlott. Másnap hajnali egy óra körül felhívták a vádlott édesanyját azzal, hogy fia nem megbízható és szavahihető, kérték vigyék haza a táborból. Az édesanyja a vádlottal hajnali negyed háromkor ért a lakásukba, majd őt zaklatott állapotban egyedül hagyta.

A vádlott ezután több nyugtató tablettát szedett be, majd feszült idegállapotban elhagyta a lakást. Először egy belvárosba tartó autóbuszra szállt, majd visszaérve a lakókörnyezetébe, találkozott a hajléktalan férfivel. Ekkor elhatározta, hogy a számára addig ismeretlen személyt azzal az ürüggyel, hogy étellel kínálja, a lakásába hívja, ahol megöli – áll a törvényszék írásos összegzésében.

A sértett elfogadta a vádlott meghívását, együtt indultak el a lakáshoz. A lakásban a vádlott a konyhában kínálta hellyel a sértettet, majd gyorsfagyasztott pizzát tett a sütőbe és sütni kezdte. Miután elkészült az étel a sértett a széken ülve, kismértékben a konyhaasztal felé előre dőlt testhelyzetben enni kezdett

 – részletezte a bíróság.

Mint hozzátették, a vádlott ekkor magához vette a konyhában tárolt, 13 centi fejhosszúságú kalapácsot, a sértett mögé lépett, majd a kalapáccsal a sértett fejére sújtott. Az ütés következtében a sértett lecsúszott a székről, védekezni próbált, rövid dulakodás alakult ki közte és a vádlott között.

A vádlott folytatta a sértett bántalmazását, több alkalommal a fejére sújtott a kalapáccsal, aminek következtében a sértett a konyha padlóján, hanyatt esett. A vádlott ekkor magához vett egy 21 centi pengehosszúságú konyhakést, majd azzal a védekezni már nem képes sértettet három alkalommal mellkason szúrta. Az elszenvedett bántalmazás következtében a sértett a helyszínen meghalt.

A vádlott a cselekmény idején nem szenvedett kóros elmeállapotban, mely miatt képtelen vagy korlátozva lett volna a terhére rótt cselekmények következményeinek felismerésében, vagy a felismerésnek megfelelő cselekvésben. Az ügyészség a fiatal férfit előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolja.

A fiatal férfi kedden áll először bíróság el, ügyében a Pécsi Törvényszék ekkor előkészítő ülést tart.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!