Időjárás

3 órája

Ma már tudjuk, mitől fáj a fejünk, nyakunkon a hidegfront

Meglehetősen kesze-kusza időjárásban lesz részünk a hétvégén. Kezdődik a mai, közel 30 fokkal, majd 24 óra alatt 10 fokot esik a hőmérséklet.

Bama.hu

Fotó: Gémes Sándor

Pénteken egy hidegfront előterében helyenként nyugaton, északnyugaton és északon alakulhat ki időnként eső, zápor, máshol viszont még sok napsütésre van kilátás. Élénk, erős lesz a déli, délnyugati szél, de délután északnyugaton már északnyugatira fordulhat a légmozgás. Kora reggel a legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. Napközben nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt, a csúcshőmérséklet 19 és 31 fok között alakul, északnyugaton mérhetjük a legalacsonyabb maximumokat, miközben sokfelé nyáriasan meleg időben lesz részünk.

Szombaton a hidegfront hatására gyakran erőteljesen megnövekszik a felhőzet, és több tájegységünkön kialakulhat eső, zápor, délen, délkeleten és keleten helyenként zivatarok is. Délután nyugaton és északnyugaton lehet szárazabb az idő, és süthet ki több órára a nap. Többfelé élénk, néhol erős lesz az északira, északnyugatira forduló szél. A legmagasabb hőmérséklet 17 és 26 fok között alakul, a Tiszántúlon lesz a legmelegebb.

 

Orvosmeteorológia

Pénteken még sokfelé melegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek a magasban zajló melegedés hatására, de északnyugaton már éreztetni fogja hatását a közeledő hidegfront.

Emiatt fejfájás, migrén, fáradékonyság, tompaság, dekoncentráltság egyaránt előfordulhat.

Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok, vérnyomásproblémák jelentkezhetnek.

A szeles idő miatt tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, illetve ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetünk.

Északnyugaton ugyanakkor görcsös panaszok is jelentkezhetnek, valamint felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak is.

Az északnyugati tájakon ajánlott a réteges öltözködés, mivel ott nagy lesz a megfázásveszély.

A napos tájakon élők hangulata, közérzete javulhat.

Erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!