Sok napsütés

2024.08.17. 08:00

Makacsul tartja magát a 40 fok körüli forróság

Bama.hu

Forrás: shutterstock

Fotó: Sarkadi Roland

Általában közepesen felhős időre van kilátás többórás napsütéssel, de lesznek olyan tájak, ahol átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet. Záporra, zivatarra, helyenként időszakos esőre is számíthatunk - nagyobb eséllyel az északi országrészben. A szél csak zivatarok környezetében lesz erős vagy viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 39 fok között alakul, a tartósabban felhős tájakon mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

Vasárnap

A gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütésre számíthatunk. Szórványosan kialakulhat zápor, zivatar, délkeleten, keleten kisebb, máshol nagyobb számban. A déli, majd az északnyugatira forduló szelet élénk, helyenként erős, zivatarban viharos lökések kísérik. Hajnalban 16, 25, délután általában 34, 40, nyugaton 31, 33 fok valószínű.

Hétfő

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett több órára kisüthet a nap. Összességében több helyen kialakulhat záporeső, zivatar. Az északi, északkeleti szél nagy területen megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A minimum-hőmérséklet 15, 24, a csúcsérték általában 28 és 33 fok között várható, de a csapadékos tájakon hűvösebb, délkeleten melegebb időre számíthatunk.

Orvosmeteorológia (koponyeg.hu)

Folytatódik a kánikula. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!