Enyhülés

2024.08.05. 07:40

Ez még nem a hajnali vacogás, de már jól esik a hűvös

Bama.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: PeopleImages.com - Yuri A

Hétfőn a napos időszakok mellett többfelé erősen megnövekszik a felhőzet, és több tájegységünkön is kialakulhatnak futó záporok, zivatarok, de helyenként hevesebb viharok is lecsaphatnak. Egy-egy erősebb zivatar felhőszakadással, apróbb szemű jéggel, valamint viharos széllökésekkel elsősorban helyenként az ország északkeleti harmadán, valamint elszórtan nyugaton fordulhat elő. Sokfelé élénk, néhol erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Reggel általában 10 és 19, délután 24 és 32 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden már országszerte sok napsütésre számíthatunk, de a Dunától keletre, illetve a nyugati határhoz közeli tájakon időnként gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, viszont legfeljebb csak északkeleten alakulhat ki elszórtan egy-egy kisebb futó zápor. Helyenként élénk lesz az északi-északnyugati szél. Reggelre felfrissül a levegő, majd délután 25-31 fokot mutathatnak a hőmérők.

Orvosmeteorológia

Hétfőn gyenge hidegfronti hatás érvényesül, emiatt az érzékenyek körében fejfájás, görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás és keringési problémák egyaránt jelentkezhetnek.

A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, valamint ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Hajnalban, reggel a hűvösebb tájakon felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok, illetve könnyebben meg is fázhatunk.

Többfelé nagy lesz a napi hőingás, emiatt az érzékenyek körében migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság és szívproblémák is jelentkezhetnek.

A záporokkal, zivatarokkal érintett tájakon fülledtebbé válik a levegő, emiatt légzőszervi panaszok is előfordulhatnak, valamint átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, így nekik ezeket az időszakokat érdemes zárt térben tölteni.

A napos tájakon és időszakokban 10 és 16 óra között erős, néhol nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!