Jön a forróság!

2024.06.07. 08:40

Kopogtat a kánikula, itt az ideje felkészülni rá

Megérkezik a hétvégére az első nyári forróság, felüdülést, de némi izgalmat is hozhatnak a vele együtt érkező zivatarok.

Bama.hu

Időjárás: fontos, hogy tudjunk előre tervezni.

Fotó: Tanja Luther

Pénteken is igazi nyári időben lesz részünk, a 13-18 fokos hajnalt követően délután 27 és 33 fok közötti maximumokat mérhetünk. A napsütést fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják meg, melyekből főként a délutáni, kora esti órákban alakulhatnak ki elszórtan záporok, erős, viharos széllökésekkel kísért zivatarok. Zivataroktól függetlenül nyugaton az északias, északon-északkeleten a nyugatias szél lehet élénk.

Szombaton a nap első felében sok napsütésre van kilátás, délután viszont a Dunántúlon már erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és arrafelé elszórtan záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Helyenként élénk lesz a szél, de záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell. A csúcshőmérséklet 27 és 33 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Front nem lesz felettünk, de a melegebb, fülledtebb idő miatt melegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek.

Migrén, vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, szívproblémák, fáradékonyság és dekoncentráltság egyaránt előfordulhat.

Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok is.

A helyenként előforduló záporok, zivatarok környezetében nehézlégzés, rosszullét is jelentkezhet.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, valamint a pázsitfűfélékre allergiások panaszai, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 10 és 16 óra között országszerte nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!