Hidegfronti hatás

2023.03.25. 08:28

Délutántól a legtöbb helyen felszakadozik a felhőzet

Egy hidegfront érkezik ma este, így több helyen számíthatunk csapadékra. Vasárnap lesz egy kisebb szünet, majd egy újra megnő a csapadékhajlam, míg a jövő hét elején szeles idő várható markáns lehűléssel

bama.hu

Fotó: KISS ANNAMARIE

Eleinte túlnyomóan borult lesz az ég, majd délutántól szakadozik, csökken a felhőzet, estére pedig szinte mindenütt kiderül az ég. Délelőtt többfelé kell esőre, záporra számítani, elsősorban északkeleten egy-egy helyen zivatar is kialakulhat. A déli órákra a csapadék súlypontja kelet felé helyeződik, majd késő délután a legtöbb helyen eláll az eső. Az északnyugati, nyugati szél sokfelé élénk, több helyen erős lesz. A csúcshőmérséklet 13 és 18 fok között várható - az Országos meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján.

Vasárnap délutánig gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, és csak néhol lehet csapadék, majd a délutáni, esti óráktól nyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet és egyre többfelé elered az eső, záporeső. Egy-egy zivatar is kialakulhat. Hajnalban főleg a Dráva mentén pára-, ködfoltok képződhetnek. A délnyugati szél többfelé megélénkül, időnként megerősödik. A csúcsérték 14 és 20 fok között valószínű.

Hétfő reggelig borult lesz az ég, majd nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet (a Tiszántúlon csak a délutáni, esti órákban). Hazánk nagy részén felhőátvonulások várhatók hosszabb-rövidebb napsütéssel. Az összefüggő csapadékzóna keletebbre húzódik, mögötte szórványosan alakulnak ki záporok. Néhol zivatar is előfordul, északkeleten, illetve a hegyekben pedig havas eső is lehet. Délutántól fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az északnyugatira forduló szél sokfelé viharossá fokozódik. A minimum-hőmérséklet 1, 8, a maximum 7, 15 fok között alakul.

 

Orvosmeteorológia:

Erős hidegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki. (koponyeg.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!