Negyedszer kóstoltattak borzból készült ételeket

2024.08.25. 18:30

Különleges vadétel-fesztivált rendeztek Székelyszabarban

Igen élénk érdeklődés mellett, egyes becslések szerint mintegy ezer ember részvételével zajlott a vadételek kóstolójával is egybekötött negyedik Székelyszabari Borzfőző Fesztivál szombaton a festői fekvésű dél-baranyai településen.

Bama.hu

A különleges esemény a főzőcsapatok érkezésével vette kezdetét délután kettőtől, majd 15 órától indultak a családi programok, amelyen a többi között íjászat, solymász-bemutató, légvár, virtuális lövészet és kézműves vásár is várta a résztvevőket.

Délután öttől hangzottak el a rendezvény köszöntői, amely programelemet követően a Baranya Vadászkürt Együttes, majd táncformáció is színpadra lépett, utána koncerttel, később pedig utcabállal folytatódtak a programok.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) baranyai szervezetének részéről Fullér Miklós alelnök szólalt fel, aki lapunknak elmondta: a koronavírus-járvány alatti lezárások egyik hozadéka volt, hogy sokan elkezdtek visszatérni a régi, hagyományos konyhai praktikákhoz, receptekhez.

Továbbá – hangsúlyozta - felértékelődött a gasztronómiai különlegességek, illetve a helyben megtermelt, vagy a közelből származó élelmiszerek jelentősége. A NAK elindította a hazai zöldség-gyümölcs, méz és nem utolsósorban a hal- és vadhús promócióját is. Utóbbi egyik különleges, ugyanakkor a jövőben is stabilan elérhető változata a borzhús, amely ízében és állagában leginkább a vaddisznóéhoz hasonlítható – fejtette ki a kamarai vezető, aki szerint érdemes legyőzni az esetlegesen felmerülő idegenkedést és megkóstolni e különleges vadhúst.

Az esemény apropóját jelentő a borz- és vadételek kóstolójára késő délután került sor. A program vendégei egyebek mellett borzpörköltet, -burgert és -fasírtot valamint más vadból készült ételeket is megkóstolhattak. A növekvő érdeklődést jelzi, hogy míg tavaly 14, idén pedig már 22 borzot készítettek el, az azokból készült ételkülönlegességek maradéktalanul el is fogytak.

Az online enciklopédia ismertetése szerint az európai borz (Meles meles) a menyétfélék családjába tartozó, szinte egész Európában elterjedt és gyakori állatfaj. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján széles elterjedése, stabil állományai miatt nem fenyegetett státusszal szerepel.

Mint hozzátették, a borz testalkata zömök, erőteljes, feje kicsi, farka rövid. Bundája a hátán ezüstszürke színű, fején fehér alapon két jellegzetes hosszanti csík található. Súlya változó tavasszal, téli álma után, 7–13 kilogrammos, míg ősszel, a télre készülve átlagosan 15–17 kilósra hízik. Éjszakai életmódot folytat. A leírás szerint nagy föld alatti üregrendszerben, borzvárban él, amelyet több társával, rokonával oszt meg. A borzvár számos járatból és üregből áll, teljes hossza elérheti a 35-80 métert.

Az európai borz nem védett, vadászata Magyarországon csak tavasztól kora nyárig korlátozott. A borzhúst valaha egész Európában fogyasztották, de - mint az online enciklopédia írja - mára csak Kelet-Európa egyes vidéki régióiban maradt meg ez a szokás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!