Jól teljesítettek

2024.08.03. 13:40

A nyári táborok konyháit is ellenőrizték

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: MW

Fotó: Nagy Balázs

A strandbüféket, street foodokat is felkeresték az idei nyári szezonális ellenőrzés-sorozatban az élelmiszerbiztonsági felügyelők. Országszerte 346 vendéglátó egységet vizsgáltak - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglalója szerint a szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomonkövetése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása kapcsán is merültek fel problémák. A kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot és összesen 205 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.

A nyári táborokat is ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek: a konyhákat, valamint az oda beszállító éttermeket és főzőkonyhákat vizsgálták. A Nébih tájékoztatója szerint a feltárt hibák jellemzően higiéniai hiányosságokból adódtak. - Általánosságban elmondható, hogy az ellenőrzött táborok üzemeltetése megfelelt a vonatkozó előírásoknak, jogszabályi feltételeknek. A nagyszámú ellenőrzéshez képest a hibák mennyisége kismértékű, azok javításáról a táborüzemeltetők minden esetben azonnal intézkedtek - fogalmaz az összefoglaló.  

A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat egyébként még nem ért véget: augusztus 15-ig a kormány- és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei többek között a fesztiválokat és a Balaton-környéki vendéglátóhelyeket is ellenőrzik. A hatóságok a grillsajtokra, a növényvédőszerekre, a macskák számára engedélyezett külső élősködők elleni készítményekre, a szezonális gyümölcsökre és zöldségekre (például görögdinnye), valamint az élőállat-szállítmányokra is kiemelt figyelmet fordítanak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!