Érdemes megkötni

2024.07.09. 16:40

Sok bosszúságtól megmenthet az utasbiztosítás

A külföldi utazások, kirándulások igen népszerűek a magyarok körében. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján csak a tavalyi évben 65,8 millió napra utaztunk országhatárainkon kívülre.

Tóth Viktória

A legtöbb napot az év harmadik negyedévében - tehát júliusban, augusztusban és szeptemberben - töltöttük külföldön. Ebben az időszakban tehát különösen sokan utaznak. A nyaralás kiválasztásánál fontos szempont lehet a tengerpart közelsége, másoknál a gyerekbarát szállás kritérium. Egy dolog azonban minden utazás kapcsán közös: könnyedén előfordulhatnak balesetek. Az utasbiztosítás ilyenkor (is) kulcsfontosságú. Vétek Emi, a Tensi Utazási Iroda vezetője hangsúlyozta, minden külföldi utazás kapcsán fontos kötni utasbiztosítást. Még akkor is ha csak egy napra megy valaki.

Egy utasbiztosítás a nyaralás megmentője is lehet.
Egy utasbiztosítás a nyaralás megmentője is lehet.
Fotó: Drazen Zigic

 

– Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte mellett is ajánljuk valamilyen utasbiztosítás megkötését. Az ugyanis gyakorlatilag csak a sürgősségi ellátást fedezi. Ha bármi egyéb, másfajta betegség történik akkor mindent fizetni kell. Én személy szerint soha nem indulnék el külföldre utasbiztosítás nélkül

 – hangsúlyozta a szakember.

Mire terjedjen ki az utasbiztosítás?

Lehet választani, hogy például betegség esetén milyen kórházi ellátást garantálnak, milyen összegben. Vagy van-e lehetőség arra, hogy a család látogassa a beteget. A hazaszállítás milyen formában valósulhat meg: vagy összeghatárral vagy limit nélkül. Az utasbiztosítások többsége kiterjed poggyászbiztosításra is, ami sokat számít, illetve sok biztosítás tartalmaz jogsegély szolgálatot is.  Mint az utazási iroda vezetője is elmondta, ha valaki nem olyan messzire utazik, általában akkor olcsóbb a biztosítás is. Ám ha messzire megyünk akkor célszerűbb a drágábbat választani. Tegyük fel ugyanis, hogy valaki elmegy az USA-ba és ott baleset éri. Ott olyan brutális árak vannak, hogyha valakinek nincs biztosítása akár több millió forintnak megfelelő összegbe kerülhet az ellátás.

– Ha nálunk valaki lefoglal egy utazást bemutatjuk neki a lehetőségeket, mutatunk neki egy összehasonlító táblázatot az utasbiztosításokkal kapcsoltban. A társas utak esetében pedig kötelező a biztosítás megkötése – mondta Vétek Emi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!