Retró

2024.07.19. 17:40

Nyomógombos telefonok: van rá kereslet?

Azt gondolhatnánk, hogy manapság már mindenkinek a zsebében ott lapul egy okoseszköz, legalábbis a fiatalok esetében biztosan. Mint kiderült, akadnak kivételek – meglepő, de egész sokan keresik még a régi nyomógombos telefonokat.

Jusztin Levente

A legelső okostelefon 2007-ben jelent meg, ezzel pedig kezdetét vette a mobiltelefon rohamos fejlődése. Az eleinte telefonálásra, üzenetek cseréjére kitalált hordozható eszköz olyan feladatokat kezdett ellátni, amire korábban csak egy fényképezőgép vagy egy komplett számítógép volt képes. A technológia fejlődésével pedig odáig jutottunk el, hogy a fizikai bankkártyánkat sem kell magunknál hordani, mivel mobilunkkal tudjuk azt helyettesíteni. De nem mindenkinek van szüksége okoseszközre.

nyomógombos telefon, választás, eszköz
Sokan keresik a nyomógombos telefonokat
Fotó: Karnok Csaba

Meglepő, de a nyomógombos telefonokat még mindig sokan keresik

Egy buszút során beszélgettünk egy húszas éveiben lévő fiatalemberrel, akinek amikor megcsörrent a telefonja, a baráti társaságunk csodálkozva nézte, hogy egy kilencvenes évekből származó mobilt használ. Ő azzal indokolta választását, hogy az internetezéssel járó információ-áradattól védi magát, nem akarja feleslegesen görgetni a telefonját.

Fiatalok körében ez kivételes hozzáállás, az idősebbek viszont azért nem váltanak, mert a régi és bevált eszközt nem szívesen cserélnék le. Ezt egy pécsi mobilszerviznél is megerősítették, ahol elmondták, hogy az idősebb korosztály továbbra is hordja az egyszerű telefonokat az üzletbe. Elvétve akkumulátort szeretnének cseréltetni, de a legtöbb esetben egyszerűen nem találnak valamit készülékükön, emiatt pedig segítséget kérnek. A régebbi modellek javítása már nagyon körülményes, hisz a technológia az elmúlt 20-25 évben nagyot változott, így sokszor nem is vállalják a javításukat. Érthető okokból a mobilszolgáltatók sem foglalkoznak már ezekkel a készülékekkel.

Mai modellek, de mégsem okos készülékek

A mobilkínálatban sok nyomógombos telefonnal találkozhatunk, amit a korábban említett idősebb korosztály mellett mások is keresnek. Ennek az az oka, hogy sokan olyan munkát végeznek, ahol könnyen megsérülhet a mobil, a nyomógombos verziók pedig a forróságot, az ütéseket jobban viselik. Árban is olcsóbbak, tízezer forinttól harmincezer forintig lehet vásárolni ezeket a készülékeket, amiket javítani is egyszerűbb, mint régebbi társaikat.

Sokan gyűjtik a régi mobilokat

Az általános retró őrületből a mobiltelefonok gyűjtése sem maradhat ki. Az elektronikai használt cikkeket áruló weboldalon külön kategória már a nyomógombos telefon, meglepően sokan eladják és vásárolják a működő vagy hibás eszközöket. A gyűjtők számára igazi kincseket rejtenek ezek az oldalak és csoportok, képesek akár százezer forintot is áldozni egy nyomógombos készülékre, állapotuktól és működésüktől függően. Ha javítani kell egyes eszközöket, azt otthoni hobbi szervizesek végzik általában, akik gondosan megtisztítják, az esztétikai hibákat kijavítják, majd kiállítási darabként a polcukra rakják, vagy elcserélik, eladják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!