A tárolásra is oda kell figyelni!

2024.07.21. 12:17

A dinnye kopogtatása nem vezet célra

Wald Kata

Görögdinnye: június 20-tól már piacon a magyar

Fotó: LI

Javában tart a dinnyeszezon - a megfelelő dinnye kiválasztása a hagyomány szerint nagy figyelmet, tapasztalatot igényel. Fontos azonban tudni, hogy a sokak által emlegetett kongó hang félrevezető lehet, ugyanis nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat csupán arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) javaslata szerint egyes jegyekből kóstolás nélkül is lehet következtetni a dinnye érettségére, ezekre érdemes ügyelni. A csíkos héjú fajták esetében például az érett állapotot az jelzi egyértelműen, ha a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín.  

A Nébih arra is felhívja a figyelmet, hogy a dinnye tárolási körülményei is beszédesek a vásárlók számára: a görögdinnye frissen szedve a legfinomabb, ezért fontos, hogy betakarítás után mielőbb a vevőkhöz jusson. 

Helytelen például az a gyakorlat, amikor kánikulában a tűző napon  nagy halomba rakva árulják. Ha ugyanis túl nagy a kupac, az alul lévő dinnyék könnyen megnyomódhatnak, amitől romlásnak indulnak, főleg a vékonyabb héjú fajták.

 Azokat az árusokat, akik ezt a tárolási módszert alkalmazzák, a hatóság javaslata szerint tanácsos inkább elkerülni. 

Javasolják továbbá, hogy nagyon figyeljünk oda a higiéniai körülményekre is akkor, ha felezett dinnyét vásárolnánk. Csak olyan helyen vegyünk fél dinnyét, ahol az eladó tud kezet mosni, tisztán tartja a kést és az asztalt, valamint gondosan lefóliázza a dinnyefeleket!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!