Őri: Baranya gazdasága új lendületet vehet

2023.12.15. 17:30

Pécsre is új munkahelyeket hoz a Hanon Systems bővítése

Bővít a Hanon Systems hazánkban – ami Pécsett is új munkahelyeket jelent a jövőben. Ezt jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke Budapesten.

Balikó Gergely

A járműalkatrészek gyártásával foglalkozó cég 43 milliárd forintos beruházása 250 új munkahelyet teremt Magyarországon. Szjjjártó Péter elmondta, az állam 5,7 milliárd forinttal támogatja a fejlesztést, így hozzájárulva új munkahelyek létrehozásához. 

Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke a bejelentésen felidézte: 2015-ben a Modern Városok Program keretében azt kérte a korábbi jobboldali városvezetés a kormánytól, hogy új iparterületek megvásárlásával nyújtson segítséget a Déli Ipari Park fejlesztésében.

Mára elmondhatjuk, hogy beérett a munka gyümölcse hiszen a Hanon Systems pécsi gyára már most is 800 pécsi és baranyai embernek ad munkát ez pedig a fejlesztéssel tovább növekedhet – fűzte hozzá.

Őri László megfogalmazása szerint ez a beruházás is hozzájárult ahhoz, hogy Baranya gazdasága új lendületet vehessen, mondta a vármegyei vezető, aki hozzátette, hogy az állami támogatás azt bizonyítja, hogy a pécsiek számíthatnak a magyar kormány támogatására.

Szijjártó Péter pénteken a fejlesztés részleteiről azt közölte, hogy az egyik legnagyobb dél-koreai autóipari beszállítónak számító Hanon Systems 43 milliárd forint értékű beruházással 250 újabb munkahelyet teremt Székesfehérváron, Pécsen és Rétságon.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a járműalkatrészek gyártásával foglalkozó cég projektje keretében különböző fejlesztéseket és kapacitásbővítéseket hajtanak végre, valamint átfogó képzést is terveznek 200 munkavállaló számára.

A mintegy 43 milliárd forintos beruházást az állam 5,7 milliárd forinttal támogatja, így hozzájárulva 250 új munkahely létrehozásához - tájékoztatott.

Hangsúlyozta, hogy a vállalat 53 gyárral rendelkezik a világ 21 államában, így Magyarország éles versenyben volt a beruházásért, elnyerése pedig azért is óriási siker, mert a Hanon Systems és a többi dél-koreai vállalat is nagy szerepet játszik a hazai autóipar teljesítményének növelésében.

Leszögezte: az ágazat termelési értéke tavaly elérte a 12 ezer milliárd forintot, és ezzel csúcsot döntött, idén pedig újabb 16 százalékos bővülést regisztráltak október végéig, így újabb rekordok várhatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!