2023.09.01. 07:00
Mézes örömök elé nézhetünk a piacon
A vajas-mézes kenyér tízóraira és uzsonnára mindig nagy sláger volt általános iskolában. Most a méznek, ennek az édes éteknek a nyomába eredtünk a pécsi vásárcsarnokban, valamint tettünk egy kis kitérőt az almapaprika világába is.
Sokáig számomra a méz csak méz volt, és nem is voltam odáig érte. Most már azonban baráti a viszonyom a vele, és leginkább az nyűgöz le a méhek termékével kapcsolatban, hogy mennyi fajtája van. Hárs-, akác-, repce-, medvehagyma-, selyemfű-, gesztenyeméz, és még sorolhatnám – de ami biztos, hogy van miből válogatni. A méz felhasználási módja végtelen, tehetjük süteménybe, főételbe, italba, és így tovább, de amit jómagam kötök hozzá, az a torokfájásnak a csillapítása. Ha ennek a problémának a szele még épphogy csak megérint, már vesszem is le a polcról, hogy egy kanállal elfogyasszak belőle. És a legjobb, hogy most még több mindent megtudhatunk a mézről és a méhekről is, hiszen szeptember 2-ától a hónap végéig egy kiállítás keretében nyerhetünk bepillantást ebbe a titkokkal teli világba a csarnokban.
Eltérő világ, de az almapaprika is roppant egészséges, nagy adag C-vitamin található benne. Savanyúságként igen kellemetlen szituációkat szokott okozni, mert előszeretettel spriccel a szembe, de most egy olyan receptet hoztam, amely önmagában, vagy köretként is megállja a helyét húsokhoz, ez pedig a feta sajttal töltött almapaprika.
Szükségünk van fél kiló almapaprikára, amit megtisztítunk a magjától. Egy csomag fetasajtot ízlés szerinte kikeverünk borssal, oregánóval és bazsalikommal. Apróra vágott snidlinget is adunk hozzá, majd megtöltjük vele a paprikát. Az eredmény egy, az ősz sárga színeiben pompázó, mutatós falat.
Zöldségek, gyümölcsök árai a piacon (Ft/kg vagy darab, doboz, csokor)
Zöldségek
paprika | 690/kg |
hagyma | 590/kg |
paradicsom | 550–650/kg |
főzőtök | 300–350/kg |
cukkíni | 300–400/kg |
almapaprika | 620/kg |
fokhagyma | 1600/kg |
kukorica | 180–220/db |
karfiol | 799/kg |
kelkáposzta | 690/kg |
Gyümölcsök
szőlő | 799–1190/kg |
őszibarack | 950/kg |
szilva | 499–600/kg |
nektarin | 990/kg |
dió | 2800–3500/kg |
körte | 990/kg |
áfonya | 3500/kg |
görögdinnye | 299–320/kg |
fehér húsú barack | 1299/kg |
alma | 450–490/kg |