2023.08.04. 17:30
Már az őszibarack is feltűnik a pécsi vásárcsarnok standjain
A piac egy színes forgatag, ahová minden évszakban öröm és élmény kimenni, de főleg nyáron, amikor csak úgy roskadoznak a pultok a gyümölcsöktől és a zöldségektől. Jelenleg még kapható dinnye, uborka, de már fellelhető egy-egy asztalon az őszibarack is.
Fotó: Löffler Péter
Végigsétálva a sorok között, csekkolva a termékeket, egy elsőre furcsa dolog került a látóterünkbe. A sok piros húsú görögdinnye között megbújik egy-egy sárga húsú is, de nem, nem sárgadinnyéről van szó. Sárga húsú görögdinnye kelti fel az érdeklődésünket, amelyről megtudtuk, hogy ugyan nem a térségben termett, de egy néhányan keresik itt is.
Íze édes egy kis savanykás beütéssel, de nagyon jól mutat színük miatt a piros húsú dinnyék mellett akár gyümölcssalátákban is. És a minap belefutottam egy érdekességbe is: a görögdinnyehéjából lekvárt lehet főzni. Amihez annyit kell tenni, hogy a külső, sötétzöld részt lehámozzuk, majd a fehér héjrészt apró kockákra vágjuk, majd az összetevőket – 1 kilogramm hámozott dinnyehéj, 40-50 dekagramm cukor, 1 darab citrom reszelt héja, 3 teáskanál fahéj, 3 teáskanál vanília kivonat – a lábasba dobjuk és addig rotyogtatjuk, ameddig el nem éri a kívánt állagot. Mikor a héjak megpuhultak össze is turmixolhatjuk, de maradhat darabosan is.
Az őszibarack, ahogy Örkény István írja, „nyárvégi gyümölcs, az alkonyodó ég színeit viseli héján s bölcs gyümölcs, mert egy évszakot sűrít ökölnyi térbe”. Az őszibarack itt-ott már feltűnt a piaci asztalokon, amelynek igen jótékony hatásai vannak, mint például, hogy A-, C-, B- és E-vitaminokban gazdag, valamint kalcium-, magnézium- és káliumtartalma is igen magas. És nemcsak nyersen, hanem befőttként és lekvárként is isteni.
Zöldségek, gyümölcsök árai a piacon (Ft/kg vagy darab, doboz, csokor)
Zöldségek
burgonya | 450–600/kg |
fokhagyma | 1990/kg |
karfiol | 590–690/kg |
kukorica | 240–400/db |
kelkáposzta | 650–750/kg |
lecsópaprika | 490–590/kg |
paradicsom | 590–690/kg |
sárgarépa | 590–690/kg |
uborka (kovászolni) | 580–650/kg |
kapor | 350/csomag |
Gyümölcsök
alma | 450–490/kg |
kajszibarack | 1190–1290/kg |
őszibarack | 990–1290/kg |
fehér szőlő | 1990–2190/kg |
nektarin | 990–1290/kg |
görögdinnye | 320–450/kg |
sárgadinnye | 499–690/kg |
szilva | 450–550/kg |