2022.11.24. 21:09
A város gasztronómia katedrálisában túrázhattunk (galéria)
Beleshettünk az új Pécsi Vásárcsarnok kulisszái mögé november 24-én a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem programjának és az egyetem Nemzetközi Igazgatóságának International Seasons rendezvénysorozatának keretében.
Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2015-ben fogadott el egy globális programot. Az ebben foglaltak szerint 17 fenntartható fejlődési célt tűztek ki, amelyeket 2030-ig szeretnének megvalósítani. Ehhez járul hozzá a pécsi felsőoktatási intézmény is. Kulcsár Tünde a Zöld Egyetem ügyvivő szakértője elmondta, hogy az Óvd a Földet! Választ a helyit! címet viselő eseményen az egészséges táplálkozást, életmódot, valamint a táplálkozásból eredő karbon lábnyom csökkentést helyezték fókuszba.
Az egyetem Nemzetközi Igazgatóságának rendezvényszervezője, nemzetközi projekt menedzsere, Szabó Attila elmondása alapján, szerették volna, hogyha az egyetemi polgárok és a pécsi lakosok megismerkednek a csarnokban kitelepült őstermelőkkel, és ez a kapcsolat arra ösztönzi őket, hogy a jövőben tőlük vásároljanak.
A túravezetését a vásárcsarnok-vezető, dr. Orbán Krisztina vezényelte le. A kirándulás a csarnok főhajójából vette kezdetét, amit a gasztronómia katedrálisának is neveztek már. A túra során betekintést kaptunk a széles árukészletbe, az eladók életébe. De megismerkedhettünk azzal is, hogy hogyan kerülnek a csarnokba a termékek, miképpen dolgozzák fel a felgyülemlett műanyag üvegeket.
Beleshettünk az új Pécsi Vásárcsarnok kulisszái mögé
Fotók: Löffler PéterVálaszt kaptunk arra is, hogy hová kerülnek a már emberi fogyasztásra nem alkalmas, de egyébként még másra felhasználható termékek. Vagy komposzt lesz belőlük vagy egy ételmentő program keretében a Pécsi Állatkert munkatársai elszállítják az etetésre alkalmas alapanyagokat.
Hódít a zöld gondolkodás
A Zöld Egyetem program 2016 óta van jelen a Pécsi Tudományegyetem életében, amelynek keretében már számos kezdeményezés és esemény részeseivé válhattak a pécsiek, amelyekkel a zöld gondolkodást szeretnék népszerűsíteni. Szeptemberben az Európai Mobilitás Hetében bringás reggelit szerveztek. A program részeként kóstolóval készültek azok számára, akik kerékpárral érkeztek a Vásárcsarnokba. A vegetáriánus október jegyében pedig húsmentes pénteket is tartottak a Vásárcsarnok támogatásával, ahol a kiárusítók kedvezményekkel várták az érdeklődőket.