2019.01.04. 07:00
Újra éledezik a piac: sokan keresik a gyömbért is a gyógyhatása miatt
Egy biztos, nem január elején kell keresni a hömpölygő embertömeget a pécsi Vásárcsarnokban. Ennek többféle oka lehet az ünnepek utáni ételtömkelegtől az erősen megcsappant házi költségvetésig, de az sem lehet véletlen, hogy a kiskereskedők az éves munka után ilyenkor veszik ki a szabadságukat.
Fotó: Löffler Péter
A figyelem így év elején leginkább a vitamindús gyümölcsök, a tisztítókúra alapját adó zöldségek, savanyúságok felé fordul. Megkérdeztük az egyik helyi árust, Szabó Gábort, mit szokott ajánlani a vásárlóknak és mi a legkeresettebb ebben az időszakban.
– Bármennyire is tavaszias volt az időjárás az elmúlt időszakban, ilyenkor szokás rendbe tenni a vitamin- háztartásunkat. Az ünnepek után ilyenkor én citrusféléket szoktam ajánlani. Köztük is a legkedveltebbeket: a mag nélküli mandarint és a narancsot, ami savassága miatt segít a nehéz, zsíros ételek megemésztésében. De még a 450 forintos ananászt is szívesen viszik ebben az időszakban a vásárlók – tájékoztatott.
Továbbá elmondta, hogy ilyenkor a tököt keresik a legjobban, sokan több kilónyit visznek haza egyszerre. A fiatalok és az idősek is egyaránt vásárolják, van aki az ízét szereti, más a gyógyhatásaiért keresi. Mivel a sütőtök hatékony megfázásra és bármilyen gyulladásra, köszönhetően a benne lévő A-vitaminoknak. Ehhez mintegy 199 Ft/kg-os áron juthatunk hozzá. A tök után második legkeresettebb most a banán, amit ha barnán és mézédesen szeretünk, semmi esetre se rakjuk be a hűtőbe, hanem hagyjuk kicsit érlelődni az ablak mellett a napon. Banánt már 290 forintos áron is könnyen beszerezhetünk.
Azonban ha az egészségünk megőrzéséről van szó, nem feledkezhetünk meg a gyömbérről sem. A gyömbér torokgyulladásra, reszelve, köretnek sültek, rántott dolgok mellé vagy csak mézzel, fokhagymával, fekete retekkel összekeverve immunerősítésre és érrendszeri gondokra is tökéletes. Mondhatni, elengedhetetlen kelléke lehet az elkövetkezendő cudar időszaknak.
Töltsük fel a szervezetünk celláit!
Az őszi, téli időszakban kimerül a szervezet, fáradékonyabbak és fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre, betegségekre. A magyar felnőtt lakosság többsége szelén- és D-vitamin-hiányban szenved, ezen lehet megfelelő étrenddel segíteni. A hagyományos téli ételek, a bab, a borsó vagy a lencse nem véletlenül ajánlottak a téli időszakban: keményítőtartalmuk miatt ugyanis jelentős energiaforrást biztosítanak a szervezet számára. A hagyma gyógyító hatása már a népi gyógyászatban is ismert volt, de az utóbbi években kiderült, hogy a fűszerek közül a kakukkfű és a rozmaring is baktériumok szaporodást gátló hatással bír. Egyre többet hallani a probiotikumokról is. Ezek olyan hasznos baktériumok, melyek megakadályozzák a káros mikroorganizmusok túlzott mértékű elszaporodását a vastagbélben, segítve ezzel az immunrendszer normál működését. A hasznos baktériumok táplálékul olyan rostanyagok szolgálnak, melyek a teljes kiőrlésű gabonafélékben, zöldségekben, gyümölcsökben találhatók. ezért ajánlott naponta többször is fogyasztani ezekből az élelmiszerekből.
Aktuális kilónkénti árak a piacokon (forint/kiló)
Alma 220–250
Ananász 450-500
Banán 290-370
Batáta 590-650
Bocskor paprika 600-700
Burgonya 125–250
Csalamádé 1100
Csiperkegomba 250-400
Dió 2000-3250
Fokhagyma 900–1200
Fűszerpaprika 1700-2500
Karalábé 170–250 Ft/db
Kelkáposzta 380-450
Karalábé 150-190
Karfiol 350–450
Kivi 430-590
Kígyóuborka 450-500
Körte 300–499
Lencse 380-700
Narancs 300-440
Mandarin 300-460
Mák 1700-2000
Paradicsom 490–940
Póréhagyma 150-160
Pritamin paprika 700-950
Sárgarépa 299–399
Savanyúkáposzta 500
Sörretek 250-450
Sütőtök 199-250
Tv paprika 250-350
Vöröshagyma 170-200
Virsli (juhbeles) 1799-2000
Virsli (műbeles) 990-1399
Virsli (roppanós) 1899-2500
Malachús 999-1100