Fontos a fiatalok tájékoztatása

14 órája

Energiaital: a túlzott fogyasztás komoly egészségügyi kockázatokkal járhat

Mióta kezdetét vette az új tanév, reggelente rengeteg fiatal áll sorban az élelmiszerüzletek kasszájánál, hogy megvegye napindító szendvicsét, péksüteményét és üdítőjét. A bevitt folyadék azonban sok esetben energiaital, amelynek káros hatásairól sokszor hallunk. Ebben a témában beszélgettünk Dr. habil. Raposa L. Bence dietetikussal, okleveles népegészségügyi szakemberrel, a PTE egyetemi docensével.

Czeczon Enikő

Az energiaital általánosan megfogalmazva egy meghatározott energia és koffeintartalmú ital, mely egyéb összetevőket is tartalmazhat. Ezek az italok már régóta léteznek, de népszerűségük kezdetben nem volt jelentős.  

Az energiaital népszerű a fiatalok körében
Az energiaital népszerű a fiatalok körében


 

Megjelenésekor az emberek még szkeptikusak voltak az energiaitallal
 

– Miért nőtt meg az energiaitalok népszerűsége? 

Valóban régóta léteznek már, és a Red Bull 1987-es megjelenése óta fokozatosan váltak és válnak egyre népszerűbbé, de a fogyasztási kultúrájuk és a célcsoport igencsak sokat változott az elmúlt időszakban. Elterjedésük hazánkban a rendszerváltásig nem volt biztosított, mivel sem a marketing, sem pedig a termékkínálat nem tette lehetővé elérhetőségüket. Ezt követően fokozatosan váltak hozzáférhetővé, ugyanakkor abban az időben az energiaital egy új és kevéssé ismert kategóriának számított a piacon. Az emberek akkoriban még szkeptikusabbak voltak az ilyen típusú italok hatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatban. Emellett az ital marketingje is épp csak elkezdődött, így idő kellett, mire szélesebb körben ismertté és elfogadottá vált. Az elmúlt évtizedekben megváltozott az életmód, különösen a fiatalabb generációk körében. A felgyorsult életstílus, a hosszú munkanapok, a stressz és a magasabb teljesítményelvárások mind növelték az energiaitalok iránti keresletet. A modern társadalomban sok ember keres gyors megoldást, hogy növelje éberségét és energiaszintjét, különösen munkában vagy tanulás közben. Ez az igény szüleink idejében nem volt ennyire kifejezett és ha némi extra ,,energiára” volt szükségük inkább a kávé, mint természetes alternatíva jelentette a megoldást. 

– A régebbi és a mostani energiaitalok között vannak különbségek? 

Természetesen vannak. A régebbi és a mostani energiaitalok közötti különbségek, főként az összetevők terén mutatkoznak. Az energiaitalok ipara fejlődött az évek során, és a gyártók új formulákkal, összetevőkkel és változatokkal álltak elő Hazánkban továbbá az energiaitalok összetételét nagyban befolyásolta a bevezetett törvényi szabályozás és adóforma is. A régebbi energiaitalok, egyszerű összetevőkre épültek, és standard koffeintartalommal (80 mg) rendelkeztek, míg a mai italokban a koffeinszint akár 160-300 mg-ra is emelkedhet, különféle forrásokból (guaranából vagy zöld tea kivonatból) származva. Az eredeti italok gyakran magas cukortartalommal bírtak, míg a mostaniak közül sok már cukormentes vagy alacsony cukortartalmú, mesterséges édesítőszerekkel, mint az aszpartám vagy a szukralóz. A taurin, amely a korábbi italokban alapvető volt, ma a magyar forgalomban nem jellemző a kivetett adók miatt, de egyre több ital tartalmaz más aminosavakat, például L-karnitint. A modern energiaitalok gyakran több vitamint, különösen B-vitamin komplexet, és természetes növényi kivonatokat is tartalmaznak, mint például ginseng, ginkgo biloba, amelyek természetes energiastimulánsok. Ezen túlmenően, egyre több energiaital jelenik meg speciális célokra, például edzés előtti italok vagy nootropikumokat tartalmazó koncentrációfokozó italok formájában. A természetes alternatívák is népszerűbbé váltak, amelyek bio vagy organikus minősítésű összetevőkből készülnek. A kiszerelések is változatosabbak lettek, a korábbi 250 ml-es dobozok mellett ma már 500 ml-es változatok, porok és koncentrátumok is kaphatók. 

– Rosszabb, mint a kávé? 

Az energiaitalok és a kávé összehasonlítása összetett kérdés, mert mindkét italnak megvannak az előnyei és hátrányai, valamint más hatást gyakorolhatnak a szervezetre attól függően, hogy mennyit és hogyan fogyasztanak belőlük. A kávé és az energiaitalok közötti különbségek több szempontból is jelentősek. A koffeintartalmat tekintve egy csésze kávé (kb. 60 ml) általában 80 mg koffeint tartalmaz, míg egy 250 ml-es energiaital hasonló mennyiséget (kb. 80 mg), de a nagyobb kiszerelések akár 160-300 mg koffeint is tartalmazhatnak. Míg a kávé főként koffeint tartalmaz, az energiaitalok több stimulánst is, mint a taurin vagy a guarana, amelyek együttesen erősebb hatást fejthetnek ki. Az energiaitalok túlzott fogyasztása könnyen koffein-túladagoláshoz vezethet. Cukortartalmukban is jelentős különbségek vannak. A fekete kávé cukormentes, de sokan adnak hozzá édesítőszereket, míg az energiaitalok sok esetben magas cukortartalmúak, egy 250 ml-es doboz akár 25-30 gramm cukrot is tartalmazhat. Bár léteznek cukormentes energiaitalok, a cukros változatok rendszeres fogyasztása hozzájárulhat egyes betegségek kialakulásához, úgy mint az elhízás és inzulinrezisztencia. Az egyéb összetevők terén a kávé természetes antioxidánsokat tartalmaz, amelyek bizonyos betegségek kockázatát csökkenthetik, míg az energiaitalok gyakran mesterséges adalékanyagokat, édesítőszereket, színezékeket tartalmaznak. Ezen összetevők hosszú távú hatásai pedig feltételezhetően károsak lehetnek, de ezek pontosan nem ismertek. Az energiaitalok rendszeres és túlzott fogyasztása növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, míg a mértékletes kávéfogyasztás általában biztonságos és jótékony hatású lehet. 

– Miért népszerű annyira fiatalok körében? Milyen számokat ismerünk ezzel kapcsolatban? 

Az energiaitalok fiatalok körében tapasztalt népszerűsége több tényezőre vezethető vissza, beleértve a marketinget, a könnyű hozzáférhetőséget, a gyors energianövelés iránti igényt és a társadalmi nyomást. Azonban az energiaitalok rendszeres vagy túlzott fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal járhat, ezért fontos a fiatalok tájékoztatása, hogy tisztában legyenek ezekkel a kockázatokkal, és mértékkel fogyasszák ezeket a termékeket. Az energiaitalok népszerűsége az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt. Az Európai Unióban jelenleg is növekvő trendet mutat a fogyasztás, különösen a tizenévesek és a fiatal felnőttek között. Egyes statisztikák szerint az EU-ban a 10-18 éves fiatalok 68%-a fogyasztott már energiaitalt, és a fiatalok 18%-a rendszeres fogyasztónak számít (heti legalább 4-5 alkalommal fogyasztanak energiaitalt). 

– Milyen tünetekkel járhat a túlzott fogyasztás gyerekeknél? 

Gyermekeknél a túlzott energiaital-fogyasztás különösen veszélyes lehet, mivel a fiatalok szervezete érzékenyebben reagál a koffeinre és más stimulánsokra. A gyakori tünetek közé tartoznak az alvászavarok, illetve az alvásminőség romlása. A koffein által okozott idegrendszeri stimuláció nyugtalanságot, szorongást és hiperaktivitást is okozhat, amelyek rontják a koncentrációt és a tanulási teljesítményt. Emellett szívdobogásérzés, magas vérnyomás és fejfájás is előfordulhat, amelyek súlyosabb egészségügyi kockázatot jelentenek, akár szívritmuszavarokat. Gyakoriak még az emésztési problémák, a gyomorpanaszok és az émelygés, amelyek hosszú távon komoly hatással lehetnek a gyermekek életminőségére.  

– És felnőtteknél? 

Felnőttek esetében a túlzott fogyasztás hasonló tüneteket eredményezhet, különösen koffein-túladagolást, amely remegést, szorongást, álmatlanságot, és szívfrekvencia növekedést okozhat. A rendszeres fogyasztás növelheti a magas vérnyomás kockázatát, ami hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Az energiaitalokban lévő stimulánsok hosszútávú fogyasztása -hasonlóan a gyermekekhez - szívritmuszavarokat válthat ki. A koffein vízhajtó hatása miatt dehidratáció is kialakulhat, különösen, ha fizikai tevékenység során fogyasztják. A koffein megzavarhatja az alvási ciklust, ami alvászavarokhoz és tartós fáradtsághoz vezethet. 

– Van, akire különösen veszélyes a fogyasztása? 

Az energiaitalok fogyasztása különösen veszélyes lehet bizonyos csoportok számára (magas rizikójú csoportok). Ilyenek a gyermekek és serdülők, mivel a fejlődő szervezet jóval érzékenyebben reagál a koffeinre, így kisebb mennyiség is komoly hatást gyakorolhat. Hasonlóképpen, a várandós nők számára is kockázatos a túlzott koffeinfogyasztás, mivel növelheti a vetélés, a koraszülés és az alacsony születési súly esélyét. A terhesség alatt az energiaitalokban található egyéb stimulánsok, további káros hatással lehetnek a magzatra. Szív- és érrendszeri problémákkal küzdők számára is komoly veszélyt jelenthetnek, mivel növelhetik a vérnyomást és szívritmuszavarokat okozhatnak. Továbbá jelentős a fogyasztás veszélye azok esetében, akik genetikailag koffeinérzékenyek, mivel kisebb mennyiségű koffein is súlyos mellékhatásokat, remegést, szorongást és álmatlanságot válthat ki náluk. Az alvászavarral küzdő emberek számára pedig az energiaitalok tovább ronthatják az alvás minőségét és hosszabb távú problémákhoz vezethetnek. Ezekben az esetekben a mértékletes fogyasztás, de leginkább ezen termékek teljes elkerülése ajánlott. 

– Bulikban gyakran keverik az energiaitalt az alkohollal. Ennek milyen következményei lehetnek? 

Az alkohol és energiaital együttes fogyasztása veszélyes lehet, mivel a két anyag teljesen ellentétes hatást gyakorol a szervezetre. Míg az alkohol lassítja az idegrendszert, addig az energiaitalok stimulánsai serkentik azt. Az energiaital koffeintartalma elfedi az alkohol által kiváltott fáradtságot és részegségérzetet, így az emberek azt hihetik, hogy kevésbé ittasak, mint valójában. Ez növeli a túlzott alkoholfogyasztás kockázatát. A keverés másik következménye a szív- és érrendszerre gyakorolt extra terhelés. Az alkohol és a koffein együttesen megnövelheti a vérnyomást és a szívritmust, ami szívritmuszavarokhoz, szívdobogásérzéshez vagy akár szívrohamhoz is vezethet, különösen olyanoknál, akik már eleve kockázati tényezőkkel rendelkeznek. A túlzott fogyasztás ezen kívül fokozhatja a kiszáradás veszélyét is, mivel mind az alkohol, mind az energiaital vízhajtó hatású. Általánosan elmondható, hogy szakemberként nem javasoljuk az alkohol és az energiaital együttes fogyasztását. 

– Mit lehet tenni a fogyasztás ellen? Lenne értelme a szabályozásnak? 

Saját véleményem szerint a tiltás mindig ellentétes hatást vált ki, mindemellett ismertek olyan országok (Litvánia, Lettország), ahol életben vannak ilyen korlátozások a termékcsoporttal szemben. Azt gondolom a kulcs inkább mértékletességen és a megfelelő tájékozottságon kell, hogy legyen. Az oktatás és tájékoztatás hatékony eszköz lehet. A fiatalokat és szülőket is fel kell világosítani az energiaitalok egészségügyi kockázatairól, beleértve a túlzott koffeinbevitel hatásait és az alkoholos keverés veszélyeit. A médiakampányok és az iskolai programok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a fiatalok tudatosabban válasszanak és elkerüljék a túlzott energiaital-fogyasztást. Egy másik lehetséges szabályozási lépés lehetne az energiaitalok koffeintartalmának élelmiszeripari korlátozása vagy a termékek címkézésének szigorítása, hogy az emberek jobban megérthessék, tájékozódhassanak, hogy mennyi koffeint és cukrot visznek be szervezetükbe egy-egy doboz energiaital elfogyasztása esetén. 

Az energiaital meghatározása 

Definíciójára több megfogalmazás is ismert, de a hatályos jogszabályok alapján talán az alábbi definíció a legpontosabb: „Energiaital az a kereskedelmi forgalomban kapható ital, amelynek energiatartalma meghaladja a 34kcal/100ml mennyiséget, és koffeintartalma meghaladja a 30mg/100ml mennyiséget és vitaminokat, valamint energetizáló összetevőket tartalmaz.” 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában