Nem, nem a dinóparkban

2024.09.01. 09:43

Amerikai ragadozók mutatták meg magukat Malomvölgyben

Pisztrángsügereket, Magyarországon még mindig különlegességnek számító ragadozó halfaj egyedeit telepítették a Malomvölgyi II-es tóba a Pécsi Horgász Egyesület (PHE) munkatársai.

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Smiltena

Az egyesület Facebook-oldalán a napokban megosztott fotók szerint a rablóhalak már a horgászoknak is elkezdték megmutatni magukat. A fényképekhez pedig azt a sokat ígérő kommentárt fűzte a 20,5 hektáros vízterület kezelője, hogy a malomvölgyi kettesen ha pergetésről van szó, érdemes pisztrángsügérre is készülni.

A pisztrángsügér élőhelye Észak-Amerika tavai és folyói. Eredetileg a nagy-tavaktól délre a Mexikói-öbölig és Floridáig volt jelen, de mára a telepítéseinek köszönhetően az Amerikai Egyesült Államok szinte egész területén megtalálható. Brazíliába, a Fülöp-szigetekre, Hongkongba, Dél-Afrikába és 1883-tól Európába is betelepítették.

Érdekesség, hogy Max von dem Borne porosz kamarás nevéhez köthető az európai állomány kialakítása, amelyet egy 1883-as importból származó halakból továbbtenyésztett tíz példányra alapozva kezdtek meg.

A pisztrángsügér jelentősebb állományai napjainkban Spanyolországban, Dél-Franciaországban és Angliában találhatóak. A halfajt 1909-ben hozták be Magyarországra, a Balatonba a somogysárdi tógazdaságból került. Nagyobb állománya csak néhány bányatóban és folyóvízben, például a Kiskunság csatornáiban alakult ki.

A pisztrángsügér testtömege eredeti élőhelyén legfeljebb 10 kilogramm. A magyarországi rekordot egy 2001-ben fogott, 3,7 kilogrammos példány tartja.

A Malolvölgyi II-es tavat bemutató cikkünkben beszámoltunk róla, hogy e vízben eredményesen lehet pergetni rablóhalakra. A műcsalis horgászok jól megtermett csukákkal, sügérekkel és süllőkkel találkozhatnak ott. Ha a balinok mutatják magukat, rájuk is jó eséllyel lehet próbálkozni műcsalival, de természetesen működnek az örök bevált klasszikus ragadozós technikák is – árulta el korábban lapunknak Kecskés Gergő, a PHE ügyvezető elnöke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában