2023.04.30. 20:31
A mézet érdemes egész évben hűvös helyen tartani
A méznek minden cseppje arany, fontos, hogy a romlástól megóvjuk. Ennek érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) különböző praktikákat tett közzé, a Maradék nélkül program keretében. Javasolják, hogy tároljuk a mézet hűvös – nem túlzottan hideg – , fénytől védett helyen, egy jól záródó üvegben. Ha mégis bekristályosodik, az nem jelenti azt, hogy megromlott, vagy cukrozták, hamisították.
– Jellemzően azok a mézek kristályosodnak könnyebben, amelyekben több a glükóz, mint például a repcemézben, ami akár a pergetést követően 2-4 héten belül bekristályosodhat
– emelte ki a Nébih.
A kristályos mézet felhasználhatjuk süteményekbe vagy ki is olvaszthatjuk gőz felett, illetve meleg vízbe állítva.