2022.07.13. 17:01
Felkutatták a Zrínyi korából származó recepteket
Közös, határon átnyúló projektet valósít meg a Tenkes Csárda a horvát Malo Selo (Buje) étteremmel. A Tourex elnevezésű projekt keretében egy Zrínyi korabeli ételeket összegyűjtő szakácsköny is készült, amelyből kedden a Tenkes Csárda szakácsai főztek, és a nyílt nap vendégei meg is kóstolhatták ezeket a régi hagyományokra épülő fogásokat.
A Zrínyi Gasztronómiai Brand részeként még egy közös, határon átnyúló gasztroturisztikai brand részletes feltételrendszerét is kidolgozták, Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztőjének a vezetésével.
Mint elmondta, a Zrínyi udvar csáktornyai (a mai Horvátország területéről származó) szakácskönyve volt az egyik első, magyar nyelvű írásos emlék, amely izgalmas lenyomata volt a kornak, és megmutatta, hogy mennyire gazdag volt a magyar konyha a 17. században, sőt már azelőtt is.
– Bár izgalmas élmény, de 17. századi ételt egy az egyben senkinek nem javaslok kipróbálni, hiszen más igényekkel és más feldolgozási módszerekkel éltek akkoriban a szakácsok. A projekt részeként elkészült tanulmány nagyon sok tekintetben gyökerezik a 17. századi szakácskönyvvel, a heteken belül megjelenő szakácskönyben ugyanakkor inkább a modernebb receptek jelennek meg, a magyar gasztromómia hagyományait, örökségét alapul véve – mondta. Ezt a tradíciót egyébként a Tenkes Csárda több mint két évtizede ápolja.
Kovács Gábor, a Tenkes Csárda tulajdonosa a projekt korábbi nyitórendezvényén úgy fogalmazott: bízik benne, hogy a Zrínyi család korából felkutatott recepteknek köszönhetően olyan gasztroélményt nyújthatnak majd, melyeket a jövőben a Zrínyi Brand égisze alatt működő éttermekben és vendéglátóhelyeken kóstolhatnak meg a vendégek.
A Zrínyi Gasztronómiai Brandhez csatlakozó vendéglőknek köszönhetően ezeket a hagyományos receptúrával készülő ételeket tradícionális környezetben fogyaszthatják el a vendégek, és igazi magyar vendégszeretettel kerülnek majd az asztalra a fogások.