2022.01.04. 11:30
Bisztrót nyitott az egykori politikus, Tiffán Zsolt
Helyes, ha egy vendéglátós a saját „birodalmában” üldögélve vigyázó szemeit az üzleten tartja, kapcsolatot alakít ki a vendégekkel. Ezeknek az elvárásoknak tökéletesen megfelel Tiffán Zsolt borosgazda, egykori politikus. Az Elysium nevű pécsi bisztróban minden feltétel adott a feladathoz - írja a Pécsi Újság.hu.
Forrás: D. É.
Régi álmát valósította meg Tiffán Zsolt, amikor létrehozta az Elysium bisztrót a Koller utcában. A belső tér, a bútorok, a képek mind tőle valók, tehát senkit sem okolhatna, ha valamivel nem lenne tökéletesen elégedett. Pár hete üzemel a hely, messzemenő következtetéseseket még nem lehet levonni, de az első tapasztalatok kedvezőek.
– A nyitvatartás, a célközönség kiválasztása igyekszik igazodni a helyszínhez – árulta el Tiffán Zsolt. – Nagy örömmel várjuk a városba látogató turistákat, de potenciális, visszalátogató vendégként főleg az egyetemi hallgatókra, oktatókra, közeli irodákban dolgozókra számítunk. Nyilván már a korai nyitás, 7 óra előtt megkezdődik a napi munka. Mire az első érkezők betoppannak, mindennek készen kell állnia.
– A bisztró szó korábban talán valami mást jelentett, mint a modernebb újraértelmezése. Érzi a változás szelét?
– A kifejezés gyorsat üzen, a szláv nyelvekből átvéve. Ennek a kívánalomnak is igyekszünk megfelelni. De a tartósabb, rendszeresebb itteni tartózkodásra is szeretnénk berendezkedni. Mindezt nemzetközi stílusban képzeljük el. Ezen elvek mentén igyekeztünk kialakítani az ital- és ételkínálatunkat.
– Mit nem akartak vállalni?
– Tömény italokat, söröket nem kínálunk. Egy borász esetében ez talán nem meglepetés. Ám a borokhoz tudunk ennivalót adni. Egy palackba bezárt ízeken már nem lehet változtatni. De a konyhában az összes szakmai praktikát bevethetjük a harmónia eléréséhez. Ezzel sokkal összetettebb élményhez juttathatjuk azokat, akik minket választanak.
– Mindez úgy hangzik, mintha egy magasabb szintre helyezték volna a vendéglátást.
– Kimondva vagy kimondatlanul, ez a cél is vezérelt, amikor a profilt, a stílust megálmodtam.
– Kockázatos dolog egy ilyen egységet „összerakni”?
– Mint minden más hasonló vállalkozás esetében, itt sem lehet az összes buktatót előre látni. De természetesen, ha nem bíztam volna a sikerben, akkor bele sem vágtam volna a kalandba.
– Az étlap összeállításából szintén kivette a részét?
– Nagyon jelentős mértékben ott van rajta az ujjlenyomatom.
– A konyhában is feltűnik?
– Az nem az én felségterületem. Profi a szakácsunk, vele egyeztetem az elképzeléseimet, de mindent ráhagyok. Nekem a működési feltételek megteremtése a legfőbb feladatom. Az is eléggé szerteágazó tevékenység.
– Napjainkban – ebben a környezetben – cseppet sem meglepetés a külhoni fogyasztó. Felkészültek erre a kihívásra?
– Bizton mondhatom, nyelvi nehézségeink nem lesznek. A személyzet minden tagja beszél valamilyen idegen nyelvet. Magam sem jövök zavarba, ha a magyaron kívül is meg kell szólalnom. De bármilyen nyelven fordulunk a vendégekhez, a lényeg, hogy egy nyugodt szigete legyünk a városnak, ahol kellemes zene, ízléses belső tér, finom italok és ételek várják a fogyasztóinkat. Ez volt a célom.
Tiffán Zsolt pincészetének akad egy kiváló bora, azt illették méltán korábban Elysium névvel. Innen kézenfekvőnek tűnhetett a választás. De azért érdemes megjegyezni, maga a szó a görög mitológiából érkezett. Az örök tavasz honát tolmácsolja, a boldogok helyét az alvilágban. Mindez viszont még e földi létben, kellemes keretek között is megvalósulhat.