2021.09.04. 11:30
Készül a savanyúság: van, aki forralja, más hidegen készíti el az alaplevet
Mindenki másképp csinálja, mosolyogva énekelte egy idősebb férfi tegnap a vásárcsarnokban, mikor a savanyítási praktikákról érdeklődtünk.
Fotó: L.P.
A savanyításhoz mindenkinek van saját receptje, derült ki tegnap délelőtt a pécsi vásárcsarnokban. Egy középkorú eladónővel a savanyításról kezdtünk el beszélni, mikor a piaci felhozatalt végignéztük. Több helyen árultak cseresznyepaprikát, ceruzapaprikát, almapaprikát, zöld paradicsomot, pfefferonit, csilipaprikát, gyöngyhagymát, kis dinnyét, cukkinit, illetve mint megállapítottuk, hiányzott a kínálatból a miniuborka és a bébikukorica.
– Mi kell a savanyításhoz? Először is víz, 20 százalékos ecet, só, cukor, mustármag, egész bors és tartósítószer. A levet felforralom, hagyom kihűlni és ezzel öntöm le a savanyítani valót – említette az eladó, és közben a pulton keresgélt. Mint kiderült, a recept után, mivel sokan szokták tőle kérni.
Nekünk nem volt szerencsénk, az iromány hazakerült, így az arányokkal adós maradt az eladó. Alig fejezte be az alaplé összetevőinek felsorolását, mikor egy idősebb férfi, aki paprikát válogatott, megszólalt, hogy nem hideggel szokta csinálni? Én nem szoktam felforralni. Majd mosolyogva, énekelve hozzátette: mindenki másképp csinálja.
A savanyítási fortélyok elsajátítása után végignéztünk a vásárcsarnok felhozatalát: már érződött, hogy végéhez közeledik a nyár. Egy-két helyen árultak még görög-, illetve sárga dinnyét, néhol dobozokban kínálták a málnát, a ribizlit. A nyári gyümölcsök helyét átvették a kora ősziek, a körte, szilva, alma. A körte kilójáért 890, az almáért 399–499, míg a szilváért 490–599 forintot kértek.
Egy másik fortélyról is érdeklődtünk, az aszalásról. Mint megtudtuk, almából, szilvából, sárgabarackból, sőt zöldségekből is készíthetünk aszalványt. A vékony karikákra vagy szeletekre vágott zöldséget, gyümölcsöt kiterítjük egy lapos, szellős tálcán, és napon szárítjuk. Zamatosabb lesz, ha a napoztatás után a villanysütőben még egy kicsit szárítjuk 50 fokon.
Zöldségek, gyümölcsök árai a piacon (Ft/kg vagy darab, doboz, csokor)
Zöldségek
burgonya
250/kg
ceruzapaprika
1500/kg
cukkini
299–380/kg
chili
1500/kg
erős paprika
990/kg
fokhagyma
1090–1800/kg
fürtös paradicsom
790/kg
gyökér
1099–1399/kg
kapor
300/cs
karalábé
350/kg
karfiol
800/kg
káposzta
299/kg
koktélparadicsom
1790/kg
kovászos uborka
499–590/kg
kukorica
150–200/db
lila hagyma
599–770/kg
padlizsán
420/kg
paprika
349/kg
paradicsom
490–690/kg
petrezselyemzöld
150/cs
pfefferoni
1390/kg
sárgarépa
249–399/kg
sörretek
590/kg
tök
299–449/kg
vöröshagyma
290–299/kg
zeller
399/db
gyümölcsök
alma
399–499/kg
banán
399/kg
barack
1190/kg
citrom
990/kg
cukordinnye
250/kg
görögdinnye
249/kg
görögdinnye mag nélküli
199/kg
körte
890/kg
lime
150/db
sárgadinnye
250/kg
szilva
490–599/kg
szőlő
550–799/kg