körkép

2021.09.04. 11:30

Készül a savanyúság: van, aki forralja, más hidegen készíti el az alaplevet

Mindenki másképp csinálja, mosolyogva énekelte egy idősebb férfi tegnap a vásárcsarnokban, mikor a savanyítási praktikákról érdeklődtünk.

Zsigmond József

Fotó: L.P.

A savanyításhoz mindenkinek van saját receptje, derült ki tegnap délelőtt a pécsi vásárcsarnokban. Egy középkorú eladónővel a savanyításról kezdtünk el beszélni, mikor a piaci felhozatalt végignéztük. Több helyen árultak cseresznyepaprikát, ceruzapaprikát, almapaprikát, zöld paradicsomot, pfefferonit, csilipaprikát, gyöngyhagymát, kis dinnyét, cukkinit, illetve mint megállapítottuk, hiányzott a kínálatból a miniuborka és a bébi­kukorica.

– Mi kell a savanyításhoz? Először is víz, 20 százalékos ecet, só, cukor, mustármag, egész bors és tartósítószer. A levet felforralom, hagyom kihűlni és ezzel öntöm le a savanyítani valót – említette az eladó, és közben a pulton keresgélt. Mint kiderült, a recept után, mivel sokan szokták tőle kérni.

Nekünk nem volt szerencsénk, az iromány hazakerült, így az arányokkal adós maradt az eladó. Alig fejezte be az alaplé összetevőinek felsorolását, mikor egy idősebb férfi, aki paprikát válogatott, megszólalt, hogy nem hideggel szokta csinálni? Én nem szoktam felforralni. Majd mosolyogva, énekelve hozzátette: mindenki másképp csinálja.

A savanyítási fortélyok elsajátítása után végignéztünk a vásárcsarnok felhozatalát: már érződött, hogy végéhez közeledik a nyár. Egy-két helyen árultak még görög-, illetve sárga dinnyét, néhol dobozokban kínálták a málnát, a ribizlit. A nyári gyümölcsök helyét átvették a kora ősziek, a körte, szilva, alma. A körte kilójáért 890, az almáért 399–499, míg a szilváért 490–599 forintot kértek.

Egy másik fortélyról is érdeklődtünk, az aszalásról. Mint megtudtuk, almából, szilvából, sárgabarackból, sőt zöldségekből is készíthetünk aszalványt. A vékony karikákra vagy szeletekre vágott zöldséget, gyümölcsöt kiterítjük egy lapos, szellős tálcán, és napon szárítjuk. Zamatosabb lesz, ha a napoztatás után a villanysütőben még egy kicsit szárítjuk 50 fokon.

Zöldségek, gyümölcsök árai a piacon (Ft/kg vagy darab, doboz, csokor)

Zöldségek

burgonya

250/kg

ceruzapaprika

1500/kg

cukkini

299–380/kg

chili

1500/kg

erős paprika

990/kg

fokhagyma

1090–1800/kg

fürtös paradicsom

790/kg

gyökér

1099–1399/kg

kapor

300/cs

karalábé

350/kg

karfiol

800/kg

káposzta

299/kg

koktélparadicsom

1790/kg

kovászos uborka

499–590/kg

kukorica

150–200/db

lila hagyma

599–770/kg

padlizsán

420/kg

paprika

349/kg

paradicsom

490–690/kg

petrezselyemzöld

150/cs

pfefferoni

1390/kg

sárgarépa

249–399/kg

sörretek

590/kg

tök

299–449/kg

vöröshagyma

290–299/kg

zeller

399/db

gyümölcsök

alma

399–499/kg

banán

399/kg

barack

1190/kg

citrom

990/kg

cukordinnye

250/kg

görögdinnye

249/kg

görögdinnye mag nélküli

199/kg

körte

890/kg

lime

150/db

sárgadinnye

250/kg

szilva

490–599/kg

szőlő

550–799/kg

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában