Hangadó

2005.11.14. 09:03

A Szárnyas fejvadász paravánja előtt

Spaceshit | Augusztusban, az ICWiP-en lépett fel először a Spaceshit nevű pécsi formáció. Csütörtökön a Hiperkarma előtt a Cityben már ötödik koncertjüknek örülhet a publikum. A négy pécsi fiatalember sokat próbált zenész, előadó, a Spaceshit tavalyi megalakulása előtt különböző zenekarokban bizonyítottak, sőt a tagok gyakorlatilag körbejátszották egymást, mindenki volt mindenkivel, mondhatni. A bama helyi zenekarokat bemutató sorozatának első vendége a széles értelemzésben elektronikus modern rockot játszó banda.

fidelio

bama: - Aki hallott már benneteket, akár többször is, annak valószínűleg a legnehezebb dolga azzal van, hogy miképpen határozza meg a stílusotokat.

- Igen, valóban többféle véleményt hallottunk, olvastunk már. A legközelebb talán akkor járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, elektronikus rock and roll - határozza meg önmaga és társai zenéjét Póka Zalán (Zeus), a szintik és különböző kütyük felelőse. - Elmondható, hogy igyekeztünk az elmúlt három évtized számunkra legkedvesebb zenei irányzatait besűríteni a Spaceshit muzsikájába.

- Rengeteg és sokféle mai zenét ismerünk, csak ebben az évben vagy 150 olyan albumot hallgattunk meg, mely idei vagy az elmúlt év termése - veszi át a szót Rózsa Balázs (Cigó) dobos. - Ez pedig biztos, hogy hatott ránk és nem tudatosan beépült abba, amit csinálunk, ami azt jelenti, hogy nagyon sokrétű anyagból táplálkozunk.

bama: - Ez a dalokon abszolút hallatszik, olyannyira, hogy nemcsak két különböző nótán, de akár egy-egy szerzeményen belül is összemostok műfajokat.

- Igyekeztünk bátran állni ehhez a kérdéshez, szerintük a zene közege elbírja azt, hogy a dalok önmagukban is több műfajt, korszakot érintsenek. Persze egységessé kell tenni, és ezt az egységet esetünkben talán space attitűdnek hívhatnák - ért egyet Zalán.

- Az utóbbi egy-másfél évben gyakorlatilag bármihez nyúltunk, ezt a space, vagy ha jobban tetszik kozmikus, asztro hangulatot ragadtuk meg, szűrtük át magunkon - csatlakozik Szabados Gergely (Gecó) gitáros, énekes.

bama: - Van egy demótok, 12 felvétellel. Milyen volt a közös munka?

- Zenélni nem próbateremben kezdtünk. A lemez úgy készült, hogy kis házi stúdiónkban azonnal nekiláttunk a munkálatoknak, ez volt a kezdet. A hangulat miatt, abszolút háttérként, kvázi poszterként az Űrodüsszeiát meg a Szárnyas fejvadászt vetítettük, csak hang nélkül - vall a közös munkáról Jeli, azaz Bien János énekes.

bama: - Mi a tervetek az anyaggal?

- Osztogattuk barátoknak, ismerősöknek, célunk egyelőre az ismertség megszerzése, de az biztos, hogy túl vagyunk már rajta, lezártuk ezt a történetet és fejben már a következő anyagra készülünk. Valószínűleg nem is adjuk ki, talán az internetről letölthető lesz - ragadja vissza a szót Zalán.

- Annak nagyon örültünk, hogy a közönség láthatóan jól fogadta a demót. Minden előadóművész célja azonban valahol a megdöbbentés. A zenében túl sok újat már nem mondhatunk el, az alapokon nem lehet sokat változtatni, ezért a hangzásban kell egyedit, valami újat, s ha tudunk megdöbbentőt nyújtanunk - összegzi a célokat Balázs. - Koncertjeinken némileg eltérünk az albumon hallható verzióktól. Ez szándékos, mert szeretnénk, ha a közönség az élő fellépéseken mindig újabb és újabb élménnyel gazdagodna. A koncerteket kiegészítjük egyedi háttérvetítéssel is, ami egyrészt tovább erősíti a space érzést, másfelől pedig valamiféle összművészeti jövő felé mutat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!