Egyéb

2007.05.31. 05:31

Az olívaolaj a hosszú élet titka

Az olívaolaj jótékony élettani hatásaival kapcsolatban leggyakrabban csak annyi hangzik el, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ennek oka a többszörösen telítetlen zsírsavakban rejlik.

W. A.

Az állati eredetű zsírsavak ugyanis telítettek, vagy egyszeresen telítetlenek, melyek elpusztítanak mindenféle koleszterint. Koleszterin és koleszterin között ugyanis van különbség. Vannak „jó”, és „rossz” koleszterinek. A jóra azért van szüksége a szervezetnek, mert ebből épülnek sejtjeink, és nélküle nincs D-vitamin sem. A rossz koleszterin azonban lerakódik az érfalakra, és hosszú távon elzáródást okoz. A lerakódás bármikor a véráramba kerülhet, amely elérheti a szívet vagy az agyat, szívinfarktust vagy agyérelzáródást okozva. Az olívaolajban található telítetlen zsírsavak azonban elpusztítják a szervezetünkben a káros koleszterineket, míg a jókkal semleges viszonyban maradnak.

A folyékony kincs tartalmaz más meglepetéseket is számunkra. Fogyasztásakor kevésbé alakul ki kínzó telítettségérzés, javul a vese működése, csökken a daganatos megbetegedések esélye, valamint lassul a szem öregedése és a szürkehályog kialakulása. Egyes vélemények szerint még a gyulladásos és allergiás betegségek ellen is hatékony védőszer.

Az sem mindegy, hogy milyen olajat választ. Az extra szűz olaj hatékonysága abban rejlik, hogy a sajtoláskor megtartja értékes hatóanyagait. Az alkotóelemek a hőre különösen érzékenyek, ezért főzéshez ajánlott a szűz, salátákhoz pedig az extra szűz olaj. Mivel az olaj könnyen megég, főzés közben se hevítse túl az ételt, adja inkább a végén az alapanyagokhoz. Válasszon mindig sárgás-zöld színű olajat. Tárolja sötét, hűvös helyen, de sosem tegye hűtőszekrénybe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!