Digitália

2024.05.29. 10:25

Fából készült műholdat akarnak felküldeni a japánok

Japán kutatók szeptemberben fából készült műholdat terveznek Föld körüli pályára állítani a SpaceX amerikai űripari vállalat rakétájával.

MTI

Forrás: LignoSat projekt, Kiotó Egyetem

A kísérleti, kocka alakú műhold, amelyet a Kiotói Egyetem és a Sumitomo Forestry japán cég tudósai fejlesztettek ki, minden éle 10 centiméter hosszú. Alkotói arra számítanak, hogy a fa teljesen elég, amikor a szerkezet visszatér a légkörbe, és nem szennyezi majd a környezetet fémdarabokkal.

„Előnyben kell részesíteni a nem fémből készült műholdakat” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Doi Takao űrhajós és a Kiotói Egyetem oktatója.

A fejlesztők a jövő héten tervezik átadni a magnóliafából készült LignoSat műholdat a JAXA japán űrügynökségnek. Közölték, hogy szeptemberben egy SpaceX-rakéta fedélzetén küldik majd az űrbe a Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az űreszközt ezután az ISS japán kísérleti moduljából helyezik ki a világűrbe, hogy teszteljék szilárdságát és tartósságát.

„Az adatokat a műholdról elküldik a kutatóknak, akik ellenőrizni tudják majd a műholdat érő hatások jeleit, és azt, hogy miképpen viseli a hatalmas hőmérsékleti változásokat” – mondta az AFP francia hírügynökségnek szerdán a Sumitomo Forestry szóvivője.

Ez utóbbi cég néhány éve kutatásokat kezdett annak kiderítésére, miként nő a fa és miként használható a faanyag a világűrben. A Kiotói Egyetem szakembereivel együttműködve tanulmányozták a különböző fafajtákat, hogy azok miként viselkednek szélsőséges körülmények között a Földön.

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent, ahogyan egyre több műholdat bocsátanak fel a világűrbe. A Világgazdasági Fórum adatai szerint jelenleg mintegy hatezer műhold kering a Föld körül, ezek 60 százaléka már működésképtelen, azaz űrszemét. Számos darabjaira hullott szét, mintegy 20 ezer darab űrszemétről tudnak a szakemberek.

Egy fából készül műhold azonban a légkörbe visszatérve elégne anélkül, hogy káros anyagokat bocsátana ki vagy darabjai a Földre hullanának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!