Sport

2015.03.26. 20:00

PEAC - DVTK: óriási csatában 1-0 ide

A PEAC-Pécs női kosárlabdacsapata megnyerte a Diósgyőr elleni elődöntős párharc első mérkőzését, miután hatalmas küzdelemben 78-74-re legyőzte ellenfelét.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Vezetőedzője, az eltiltott Zseljko Djokics nélkül volt kénytelen megküzdeni a PEAC-Pécs a Diósgyőrrel a bajnoki elődöntő első mérkőzésén. Persze a másodedző, Borisz Maljkovics nem maradt egyedül a kispadon: egyrészt ott volt mellette az ügyvezető, a korábbi sokszoros válogatott Mészáros Zalán, valamint reaktiválták Imreh Ajtonyt. Mint ismert, a tréner tavaly nyárig Djokics segítője volt, együtt nyerték meg a Magyar Kupát, de most már a Rátgéber Akadémián dolgozik az utánpótlásban.

Óriási csatára volt kilátás, s az is lett belőle. A vendégek mali-francia légiósát, Naignouma Coulibalyt nem fogadták tárt karokkal a pécsi szurkolók a Magyar Kupa negyeddöntőjében történtek miatt, volt pfujolás rendesen. Mindkét csapat nagy hévvel vetette magát a küzdelembe, s alig telt el néhány perc, a játékvezetőknek máris videózniuk kellett. Ahogy ebből a szituációból, úgy az egész első negyedből a hazaiak jöttek ki jobban - köszönhetően szigorú védekezésüknek, jó lepattanózásuknak és pontos dobásaiknak, és persze annak, hogy az utolsó másodpercben Raksányi higgadtan süllyesztett el egy triplát.

A vendégeknél nagyon igyekezett a tavaly még a pécsieket erősítő Abby Bishop - bizony jobb lett volna, ha most is Raksányiék csapattársa az ausztrál bajnokság legjobbjának választott center. Igaz, addig olyan nagy gond nem lehet, gondoltuk, amíg ilyen pontosak a hazai hármasok: Natalie Hurst, Nevena Jovanovics és Raksányi Krisztina is remekül célzott, így pedig a nagyszünetig megmaradt a házigazdák néhány pontos előnye.
Az a négy pont persze nem életbiztosítás, de mégiscsak valami.

Aztán az a valami három perc alatt eltűnt. A három személyi hibája miatt sokáig pihentetett Coulibaly ugyanis visszajött, s nem nagyon lehetett bírni vele a palánkok alatt - vagy pontot szerzett, vagy faultot harcolt ki. Folyamatosan döntetlenközeli volt az állás, érezni lehetett, hogy egy-két pont dönthet. Forró volt a hangulat, ahogy egy elődöntőhöz illik, a lányok pedig csípőből tüzeltek: hullottak a triplák, mint ősszel a falevelek, hol Hurst, hol Czank, hol Raksányi, hol Rasheed vágott be egyet. A harmadik negyed végén a pécsiek tíz (!), a vendégek hét értékesített hármasnál tartottak - sok férfi meccsen nincs ennyi.

Az utolsó negyednek egypontos diósgyőri vezetésről vágtak neki a csapatok, ennek megfelelően borzasztó nagy volt a csata, minden egyes kosárért vért kellett izzadni. Mindenki bele is adott apait-anyait, tudva, hogy az első meccs nagyon fontos ebben a két győzelemig tartó párharcban, s amikor 70-71-ről 77-71 lett a 39. percben, úgy tűnt, nyeregben vannak a pécsiek. Ott is maradtak: bár Bishop triplája még a frászt hozta a hazai drukkerekre, végül a PEAC-Pécs győzelmével ért véget a találkozó.
A második meccs jövő hétfőn lesz Miskolcon.

PEAC-Pécs-Diósgyőr 78-74 (22-14, 20-24, 19-24, 17-12)

Női kosárlabda NB I., rájátszás, elődöntő, első mérkőzés. Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, 600 néző. V.: Pálla, Farkas, Boros. PEAC-Pécs: HURST 20/15, RAKSÁNYI 12/12, N. JOVANOVICS 16/6, Kaposi 5, WILLIAMS 12/3. Csere: T. Jovanovics 10, Kiss V., Orozovics 3, Szücs, Pap. Megbízott edző: Borisz Maljkovics. Diósgyőr: CZANK 23/15, ALLISON 22/3, Rasheed 6/6, BISHOP 17/3, Coulibaly 4. Csere: Szécsi, Ciappina 2, Bálint R. Vezetőedző: Maikel Lopez.

Az eredmény alakulása. 5. perc: 5-2, 12. perc: 26-16, 18. perc: 36-35, 23. perc: 44-44, 27. perc: 53-48, 33. perc: 68-65, 38. perc: 75-71.

Kipontozódott: Bishop (40.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!