Sport

2014.09.30. 12:40

NB I.: nézők nélkül mi értelme?

Bár Csányi Sándor MLSZ-elnök beiktatásakor az élvonal nézőszámának megemelését tartotta az egyik legfontosabb feladatának, úgy tűnik, ezen a téren eddig nem jön össze a nagy áttörés. A hétvégi Honvéd–PMFC-mérkőzést csak négyszázan nézték meg a helyszínen.

Szakács Miklós (Dunántúli Napló)

1 – Ennyi mérkőzés volt az idei NB I.-es szezon kilenc fordulója alatt, amelyen legalább tíz­ezren kint voltak.

337 – Erre mondják azt, hogy nem sok, de kevés. Mindössze ennyi bérletese van a PMFC-MATIAS-nak.

300 – A Puskás Akadémia két hazai meccsére is csak ennyien voltak kíváncsiak.

8529 – A Ferencváros hazai találkozóira átlagosan ennyien látogatnak ki a hipermodern Groupama Arénába.

Akár azt is mondhatnánk, hogy ez még gombócból is „kevés”. Bár valószínűleg egyetlen ember nehezen tudna legyűrni ennyi szilvás vagy épp túrós finomságot, ha úgy vesszük, huszonkét élsportoló azért talán megbirkózna a feladattal.

Hogy miről is van szó? Pénteken mindössze négyszázan voltak kint a Bozsik Stadionban a Budapest Honvéd–PMFC-MATIAS-találkozón. Erről jutott eszünkbe a „gombócos” hasonlat. Még akár el is szörnyülködhetnénk ezen, sajnos azonban volt olyan bajnoki az idei szezonban, amit akár el is lehetett volna halasztani, az érdeklődés hiányára való tekintettel. A Puskás Akadémia hazai meccsei szinte egytől egyig ebbe a kategóriába tartoznak, a Pécs és a Dunaújváros elleni mérkőzésekre a beszámolók szerint csak háromszáz érdeklődő volt kíváncsi.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2011 márciusában hirdette meg azt a stratégiai tervet, melynek fontos pillére volt az élvonal nézőszámának emelése. Csányi Sándor elnöki időszakának elején úgy szólt a fáma, hogy minden évben legalább ezer fővel növelni kell az átlagot. Most tehát, 2014-ben valahol hatezer körül kellene mozognia azon szurkolók számának, akik hétről hétre kilátogatnak a hazai stadionokba. Na most akkor mennyi is az annyi? Persze mi lennénk a legboldogabbak, ha valóban ilyen tömegekről írhatnánk minden hétvégén, csakhogy a valóság az, hogy 2740 az NB I. jelenlegi átlagnézőszáma.

Első hallásra ez talán nem is olyan kevés, mint ahogy azt gondolnánk, csakhogy kis utánaolvasás, és máris kiderül: 2010-ben ez a szám 2800 volt.

Fölmerül a kérdés: vajon mi lehet a visszaesés oka? Egyesek a szurkolói kártyára, mások a játék színvonalára panaszkodnak, meg persze akad olyan is, aki nem mer kimenni a bajnokikra, fél az ottani légkörtől. Mint általában, itt is megvan mindenki saját igazsága, de egyvalami egészen biztos. Az illetékeseknek a szövetségben villámgyorsan ki kell találniuk valamit, mert ha így folytatódik a tendencia, hamarosan valóban kiürülnek a stadionok.

Igen, tudjuk! Rend és fegyelem kell minden pályán, nincs is ebben hiba. Csak nehogy a végén rendesen, fegyelmezetten kelljen szotyolázni, az üres pályákat vizslatva.

Ha kevés a drukker, akkor kevés a bevétel is

Kíváncsiak voltunk arra, hogy az alacsony nézőszám mekkora kiesést jelenthet egy átlagos magyar klub költségvetését vizsgálva. Meg is kérdeztük a PMFC-­MATIAS illetékes vezetőjét, Halász Gábor klubigazgatót.

– Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a jegybevételekből befolyó összegek elenyésző részét képezik az éves büdzsénknek – mondta a sportvezető. – Ha azt mondom, hogy nagyjából 25 millió forint folyik be a jegyeladásból egy szezonban, akkor lehet, hogy még túlzok is. Ez a klub működéshez szükséges anyagi keret mintegy négy százalékát jelenti.

Amit Halász Gábor mondott, abból is kiderül, hogy triplaennyi néző esetén azért már igen pofás összeget lehetne bedobni a közösbe.

Csak összehasonlításképp, a Bayern München éves szinten mintegy 300 millió euróból gazdálkodik, aminek – most tessék figyelni – közel kétharmada a meccsnapi bevételekből folyik a klubkasszába. Nyilván a bajorok egészen más szintet képviselnek, az ő költségvetésüket az egész hazai mezőny sem tudná megközelíteni, de az arányokat érdemes figyelni.

Egyszerű tehát a képlet: ha nő a nézőszám, akkor több pénz jut a büdzsébe, így több marad a színvonal emelésére is. Ugye milyen egyszerű?

A Fradi a legérdekesebb

Az OTP Bank Liga 2014/15-ös szezonjából eddig kilenc forduló telt el. Ezalatt – nem meglepő módon – a Ferencváros új stadionjába látogattak ki a legtöbben, és ebből következően átlagosan is itt a legtöbb a szurkoló meccsről meccsre. Nézzük a sorrendet az átlagos nézőszám szerint:

1. Ferencváros (8529), 2. DVTK (4996), 3. Újpest (4401), 4. Győr (3700), 5. Videoton (3407), 6. Debrecen (3357), 7. Nyíregyháza (2671), 8. Haladás (2442), 9. Paks (1618), 10. Kecskemét (1411), 11. Pápa (1313), 12. PMFC-MATIAS (1253), 13. Honvéd (784), 14. MTK (682), 15. Puskás Akadémia (475), 16. Dunaújváros (443).

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!