Sport

2016.05.27. 18:35

Kenderesi Tamás már előre is tekint

Először állhatott dobogóra felnőtt nemzetközi versenyen Kenderesi Tamás – a fiatal úszó azonban messze nem elégedett meg ennyivel.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Amikor a 200 pillangó eredményhirdetésén két honfitársunkat is szólították, sanszos, hogy nagyot dobbantak a magyar szívek: az aranyat Cseh László kapta, a bronz pedig Kenderesi Tamásnak, a PSN Zrt. fiatal versenyzőjének jutott.

– Nem nekem szólt a Himnusz, hiszen nem én lettem az első, de ott állva azért arra gondoltam: ez egy olyan élmény, ami tényleg mindent megér – fogalmazott a fiatal úszó. – Örültem, hogy Laci nyert, azért sokkal rosszabb lett volna úgy a dobogóra lépni, hogy más ország himnuszát kell meghallgatnunk. Ráadásul így most egy kicsit azt is eldemózhattam magamban, hogy milyen lenne, ha én állnék középen. Nem titok: nagyszerű érzés volt ilyen „közelről hallgatni a Himnuszt.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a pécsi versenyző ezzel el is érte a maximumot, szögezzük le gyorsan: a 200 pillangó előfutamában nagyszerű időt ment.

– Jól akartam menni, hogy magam mögött tartsam Biczó Bencét, hiszen itt is az a szabály, hogy a fináléba egy országból csak ketten juthatnak. Úgyhogy belőttem, hogy 1:56 körüli időt kellene mennem, csak hát ilyet én még nem nagyon csináltam, hogy egy időeredményt akarok halál pontosan elérni. A végén felnéztem az órára, s amikor kiírták, hogy 1:54.79, eléggé elakadtam a szavam. Csak hát az volt a gond, hogy ezzel jól ki is hajtottam magam, alig bírtam a kezem felemelni utána.

A középdöntőben – a fentiek fényében nem meglepő módon – valamivel rosszabb időt sikerült elérnie a pécsi úszónak (1:56.02), de persze még ez is elég volt a fináléra. A döntőben megint sikerül javítani, az 1:55.39 a bronzéremhez volt elég.

– Nyilván van bennem egy kis csalódottság, hiszen ha csak az előfutamos időmet hozom, akkor ezüstérmes vagyok. De hát pont erről szól az egész: tanulni kell mindenből, s legközelebb jobbat beosztani az erőt. Nem egyszerű ez, hiszen ha mondjuk az előfutamban kiengedek, lehet, hogy nem jutok tovább. Szóval ezt kell megtanulnom minél előbb. Ezúttal amit tudtam, megtettem, hiszen volt huszonhárom órám pihenni a döntő előtt, aludtam rengeteget, lazítottam, ahogy csak tudtam, s most ennyire futotta.

Kenderesi Tamástól azt is megkérdeztük, hogy mi a helyzet a többi számmal – a legtöbb úszó ugyanis más úszásnemekben, vagy legalább más távokon is kipróbálja magát.

– Gondolkodom a 200 gyorsban, illetve hátban, de igazából tudom, hogy egyik sem az én műfajom. Jól érzem magam a 200 pillangón, nehéz ez az úszás, hosszú a táv, de én megtaláltam magam benne, s hát a sikerek sem maradnak el, így miért is váltanék?

Olimpia: facebook-poszt még nincs...

Nem véglegesítette még a magyar úszóválogatott keretét a szövetség, de azért nagyjából már sejthető, kik lesznek ott a riói játékokon. Több, mint valószínű, hogy Kenderesit is viszi a kapitány, de szó nincsen arról, hogy elbízná magát a fiatal sportoló.

– Amíg nincs hivatalos bejelentés, addig én sem foglalkozom ezzel, szóval nem írom ki például a facebookra, hogy „Brazília, jövök!” – tudtuk meg a pécsi úszótól. – Az A-szintem megvan már rég, szóval ezen nem múlhat. Öt hét múlva lesz a Budapest-bajnokság, ha ott valaki esetleg jobbat úszik nálam, akkor kell majd gondolkodnia a szövetségi kapitánynak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!