Sport

2015.04.18. 17:11

Innentől már csak ajándék

Szerda este kiharcolta a PVSK-Pannonpower a rájátszásba jutást – nem kérdés, hogy ott is a helye a pécsi csapatnak.

Fülöp Zoltán

Ha az idény elején valaki azt mondja nekünk, hogy a PVSK-Pannonpower férfikosárcsapata a hetedik helyen bejut a rájátszásba, valószínűleg elhisszük neki. Ha hozzáteszi, hogy a baranyaiak maguk mögött tartják az Alba Fehérvárt és a Körmendet, már kicsit furcsábban nézünk rá. Hát még ha azt is bedobja ez a valaki, hogy kevésen, egészen konkrétan két, néhány ponttal elbukott meccsen múlik majd, hogy a pécsiek a középszakaszt nem a felsőházban kezdik, akkor valószínűleg azért azt javasoltuk volna, hogy tegyen erre egy komolyabb összeget valamelyik fogadóirodánál, mert az biztos, hogy iszonyatosan nagyot szakíthat majd, akkora lenne erre a szorzó.

És most mehetnénk ehhez az elképzelt valakihez kölcsönkérni. Merthogy a pécsiekkel pontosan a fentiek történtek: az alapszakaszt biztató pozícióban zárták, s a középszakaszban sem estek vissza, és kiegyensúlyozott teljesítményüknek köszönhetően megőrizték hetedik helyüket. Ez pedig azt jelenti, hogy sorozatban ötödször ott lesznek a pécsiek a rájátszásban – s csak hogy tovább emeljük a tétet, ez az elmúlt öt évben csak a Szolnoknak és a Paksnak sikerült!

S ha egészen őszinték akarunk lenni, akkor azt mondhatjuk: innentől kezdve minden meccs ajándék. Akárkivel is kerülnek össze a pécsiek, nem ők lesznek az esélyesek, ráadásul a három megnyert mérkőzésig tartó párharcban a pályaelőny is az ellenfélnél lesz – de valójában ez minket már halálosan nem érdekel. A PVSK teljesítette a tervet, ott van a play-offban, a játékosok nem adhatják le a szerelésüket ezen a hétvégén, küzdhetnek, harcolhatnak még – mi pedig szurkolhatunk nekik.

És akárhogyan is lesz, mi már most teljesen elégedettek vagyunk.

Még nem tudni, ki lesz a pécsiek ellenfele

A középszakasz zárófordulója előtt csak négy hely biztos: első a Szolnok, hatodik a Szombathely, hetedik a Pécs, nyolcadik a Szeged. A hátralévő Paks–Kecskemét-, illetve Sopron–Kaposvár-mérkőzések döntenek arról, hogy melyik gárda végez majd a többi helyen. Magyarul, mivel a hetedik a másodikkal küzdhet majd meg a rájátszásban, egyelőre nem tudni, ki lesz a PVSK ellenfele – ha az Atomerőmű megveri Sztojan Ivkovics csapatát, akkor Paksra, ha kikap, akkor Kecskemétre utazhatnak majd a bara­nyaiak.

A Szegedet is magukkal vitték a PVSK-sok

A Pécs szerda esti győzelme nemcsak a baranyai csapat szurkolóit tette boldoggá: valószínűleg égig ért az öröm Szegeden is. Az Alba veresége ugyanis azt jelenti, hogy a PVSK magával vitte a Szegedet a rájátszásba: az utolsó forduló eredményétől függetlenül Nikola Lazics csapata is ott lesz a rájátszásban.

Ez már csak azért is nagy dolog, mert a szegediek évről évre ott toporognak a legjobb nyolc kapujában, de az utolsó pillanatokban folyton lecsúsztak a belépésről. Most viszont ott lesznek a play-offban – reméljük, jött is néhány hálálkodó SMS a pécsieknek a Tisza-parti csapattól szerda éjszaka.

Kiegyenlített küzdelmek

A középszakasz középházában azon csapatok szerepeltek, amelyek (kevéssé meglepő módon) az alapszakasz végén a középmezőny tagjai voltak. A pécsiek négy ellenféllel (a Szombathellyel, a Szegeddel, a Körmenddel és az Alba Fehérvárral) küzdöttek meg oda-vissza – ebből négyet megnyertek, négyet elbuktak. Ráadásul, hogy még szimmetrikusabb legyen a történet, mindenki ellen nyertek egyet és buktak egyet. A baranyaiak rájátszásba jutása az alapszakaszban elért szép eredménynek is köszönhető: azt tizenhárom győzelemmel és tizenegy vereséggel zárta a PVSK.

A légiósok belehúztak

Nem meglepő, hogy a pécsi csapatnál is a légiósok húzzák leginkább a szekeret – a képet azonban jelentősen árnyalja, hogy a szezon előtt egyiküket sem sorolta senki a sztárkosarasok közé. Ugyan Veljko Budimir és Anthony Nelson már tavaly is a PVSK erőssége volt, mégsem jelentkezett be egyikükért sem valamelyik tehetősebb magyar klub.

A svéd Martin Pahlmbladot az idény elején sok kritika érte, ám az alapszakasz második felében és a középszakaszban már egyértelműen bizonyította, hogy ha kell, tud ő 15-20 pontokat is dobni.

Gazdagabbak: lenyomva

Ahogy cikkünkben is írtuk, a Pécs a Szolnok és a Paks mellett az egyetlen olyan gárda, amely az elmúlt öt évben mindig ott volt a rájátszásban. Ennek kapcsán feltétlenül meg kell említeni, hogy a mostani „vert mezőnyben” ott van az Alba Fehérvár és a Körmend, azaz két olyan klub, amelynek anyagi lehetőségei sokkal jobbak, mint a PVSK-éi. Az eredmények azonban nem hazudnak: mindkét gárdával négyszer játszott a Pécs ebben a szezonban (kétszer az alapszakaszban, kétszer a középszakaszban), s mindkettőt háromszor megverte.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!