Sport

2014.09.01. 09:11

Ez égés: hazai pályán vereség az utolsótól

Sok lesz már a rosszból! A PMFC-MATIAS labdarúgócsapata szombaton hiába fogadta éppen az utolsó helyezett Kecskemétet hazai pályán, magabiztos győzelem helyett ismét kikapott – s ezzel továbbra is nyeretlen. Pedig már hat forduló lement.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Fotó:

A szurkolók már a mérkőzés előtt megfogalmazták véleményüket a PMFC-nél zajló dolgokról, alig lézengtek néhány százan a lelátón. A B-közép ismét üres maradt, nem volt szurkolás (igaz, legalább MLSZ-szidalmazás sem), de sok olyan drukker is otthon maradt, akikről azt gondoltuk volna, „odanőttek” a helyükhöz. Pénteken és szombaton többekkel is beszéltünk, s szinte mindenki egy követ fújt: értetlenkedtek amiatt, hogy Márton Gábornak a nyáron távoznia kellett a klubtól, erre az egészre pedig innentől kezdve nem kíváncsiak.

Nem kérdés, Mártonnal nem itt tartana a csapat.

Véber György érkezése óta valami nem stimmel. Ezt nem lehet pusztán az új vezetőedző nyakába varrni, hiszen mindenki tisztában van vele, hogy ahány szakember, annyi elképzelés, s ha valaki új dolgokat vezet be egy csapatnál, idő kell ahhoz, hogy a társaság átálljon. De most már lejárt a türelmi időszak, s ami igazán bosszantó, hogy nem látható semmiféle előrelépés. Sőt! Néhány játékos egyenesen árnyéka korábbi önmagának: Romics az előző idényt szinte hiba nélkül játszotta le, szombaton pedig rossz volt nézni, hogy mit művel, de Balogh Bélát sem nevezhettük a védelem oszlopának. És még sorolhatnánk a neveket.

A szombati bajnokin tehát jó néhány játékos, valamint a csapatjáték is csődöt mondott. Persze, kíváncsi lennék arra, mi lett volna, ha a folyamatosan támadó PMFC nem kap (sokkoló) gólt az első valamirevaló akcióját vezető Kecskeméttől, továbbá nem kap újabbat a második félidő legelején, amikor mindenki abban bízott, hogy nekidurálják magukat a piros-feketék, és lesz itt még 2-1 is. Nem lett. Amikor 0-2 állt az eredményjelzőn, már érezni lehetett, hogy ennek nem lesz jó vége – a kecskeméti kolléga bezzeg fülig érő szájjal dörzsölte mellettem a tenyerét.

Irigyeltem.

Mondjuk Véber György és Kulcsár Árpád bőrében viszont abszolút nem lettem volna. Ez ugyanis nem szimplán egy vereség volt, ez égés volt: hazai pályán a sereghajtó ellen... Ráadásul úgy, hogy előtte még egyszer sem nyert a csapat.

– Ezt a labdát most visszadobom – válaszolta a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Véber György arra a kérésre, hogy értékelje a találkozót. – Aki látta a mérkőzést, és konyít egy kicsit a futballhoz, az le tudja vonni a következtetéseket a látottakból. Egy vesztes mérkőzés után a legildomosabb lenne a részemről a kertek alatt hazakullogni. Taktikailag talán ült a játékunk, megvalósítottuk az elképzeléseket, csak az elszántság hiányzott. A játékosoknak nem volt élet-halál kérdés, hogy kiegyenesedjünk, csak egy bizonyos szintig. Nem erre lettek felkészítve: nem kértem, hogy a gólvonalig vigyék be a labdát. Aki azt mondja, nálunk többet gyakorolja a befejezéseket edzésen, az hazudik. Aki azt állítja, nálunk többet gyakorolja a helyzetkihasználást, a támadásvezetést és a kapura lövést, az szintén nem mond igazat. Ennek ellenére nem lőttünk kapura háromnál többször, így újfent kivégeztük magunkat. Úgy érzem, sokan nem érzik át ennek a súlyát.

Mi átérezzük. Ezért vagyunk bosszúsak és szomorúak is egyben.

És ezért tekintünk aggódva előre: a PMFC a következő körben a Debrecen vendége lesz, aztán fogadja a jelen pillanatban veretlen Paksot, utána pedig a Honvédhoz utazik. Mikor fognak győzni Szatmáriék?

Polekszics aláírt

A mérkőzés előtt és alatt nyilván sok szurkoló fejében megfordult, vajon mi a helyzet Vukasin Poleksziccsel, miért nem ő véd már a PMFC-MATIAS-ban. Amint azt lapunkban is megírtuk, a montenegrói válogatott kapust a piros-feketék kivásárolták debreceni szerződéséből – mégsem volt ott a keretben a Kecskemét elleni bajnokin.

Győri János, a pécsiek ügyvezető igazgatója tegnap kérdésünkre elmondta, a kapus ott volt a szombati mérkőzésen, s pont azért érkezett, hogy néhány dolgot még átbeszéljenek, aztán miután az megtörtént, aláírta szerződését (a meccs szünetében). Elképzelhető tehát, hogy két hét múlva már az ő nevével kezdődik a PMFC kezdőtizenegye – az biztos, hogy tapasztalat tekintetében jócskán Gőcze előtt jár.

Márkvárt a válogatottban

Csak hogy legyen valami jó hír is a PMFC-MATIAS-szal kapcsolatban: a csapat játékosa, Márkvárt Dávid meghívót kapott az U21-es válogatottba. Nem kérdés, az előző idényben nyújtott teljesítménye, valamint a tehetsége alapján megérdemli, hogy ott legyen a nemzeti csapatban – sajnos ebben a szezonban egyelőre ő sem olyan, mint korábban.

A magyar U21-es válogatott csütörtökön és hétfőn is pályára lép Európa-bajnoki selejtezőn. Először a felcsúti Pancho Arénában a csoportot vezető Spanyolország lesz az ellenfél (nagy élmény lenne Márkvártnak, ha ezen a meccsen beállhatna), majd idegenben a Bosznia-Hercegovina elleni találkozóval zárul a sorozat. A csapatot Dajka László irányítja ezen a két mérkőzésen, a továbbjutásra nincs már esély: a válogatott hat mérkőzés után hat ponttal az utolsó helyen áll a negyedik csoportban.

Címkék#Pécs#PMFC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!