Sport

2016.09.28. 17:41

A kicsik alig várták, hogy végre bemehessenek

Két újabb ovifocipályával gazdagodott a város, az érintett gyerekek legnagyobb örömére. A mini dühöngőkben nevükkel ellentétben nem csak futballozni lehet, minden más labdás sportra alkalmasak – vagyis a lényeg a mozgás, az egészséges életmód.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

„...Puskás és Pelé...”
A hangszórókból a két korábbi labdarúgózseni nevét lehetett hallani, s miután egy ovifocipálya átadójára jöttünk, kétségtelenül passzolt a zenei aláfestés. Ugyanakkor, és ez nagyon lényeges, ezek az új kis ékszerdobozok, ovis dühöngők egyáltalán nem csak a futballról szólnak – sokkal inkább arról, hogy a legkisebbekkel megszerettessék a mozgást, a sportot. Aztán hogy évekkel később kiből mi lesz, focista, kézilabdázó, kosaras, teniszező, tollaslabdázó, röplabdázó, az édesmindegy. A lényeg: sportoljon és egészséges legyen.

Szerda délelőtt a Radnóti Miklós utcai tagóvodában, majd délután a Kertvárosi Óvoda Enyezd utcai egységében adtak át egy–egy ovifocipályát – Pécsett ez a második és a harmadik ilyen jellegű beruházás, s tervben van újabb öt elkészítése. Előbbi helyszínen az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány képviseletében dr. Molnár Andrea kuratóriumi elnök elmondta, amikor mindezt Buzánszky Jenővel, az Aranycsapat legendájával megálmodták, korántsem gondolkodtak ilyen számokban, ám szeptemberben és októberben szinte naponta avatják az új pályákat országszerte, természetesen a gyerekek nagy örömére. Mert ez a legfontosabb: a gyerekek érezzék jól magukat, és persze a mozgásnak köszönhetően legyenek egészségesek. Ezt emelte ki dr. Őri László, Pécs alpolgármestere is, aki hangsúlyozta, a város azért állt a kezdeményezés mellé, mert szeretnék elérni, ha húsz–harminc év múlva egészségesebb társadalomban élnénk, s ez efelé vezető úton már most meg kell tenni az első lépéseket.

A Radnóti utcai tagóvoda vezetője, Lóki Zoltánné lapunknak elmondta, a gyerekek imádják az új pályát, s miután az intézménynek nincs tornaszobája, itt tudnak igazán megfelelő körülmények között mozogni (nem mellesleg: állítólag a szülők is rendre nagy késztetést éreznek aziránt, hogy bemenjenek – amire persze nincs lehetőségük). Az esemény protokollrésze után a gyerekeké volt a pálya, szó szerint is: pillanatok alatt kiderült, hogy ennek a programnak van létjogosultsága, van értelme.

Minden óvodában

– Az összes önkormányzati óvoda érintett ebben a programban, amely három éve működik Pécsett, s a helyszínt eddig a Lauber Dezső Sportcsarnok biztosította – fogalmazott Schneider Gábor, az ovifoci program pécsi szakmai vezetője. – A foglalkozások az életkornak megfelelő játékokból állnak, amelyek segítségével felkeltjük a gyerekek érdeklődését a mozgás és a sport iránt. A pályák létrejöttével javul az infrastrukturális helyzet, ami jelentős előrelépés: ennek köszönhetően ugyanis növelni tudjuk a foglalkozások számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!