Szakszerűség

2024.01.23. 07:40

A beruházásoknál látszik a főmérnök hiánya - vélekedik olvasónk

A rendszerváltó kerekasztal résztvevői nem szakemberekből álltak, akik összehasonlítást tudtak volna tenni a letűnt kor jó és rossz intézkedései között.

Wald Kata

Fotó: Sean Justice

Mindent kidobtak, ami jó volt és nem találtak ki helyette jobbat. Már az is szerencsétlen intézkedés volt, hogy a polgármestert alárendelték a közgyűlésnek. Megvonták tőle az egyszemélyes döntés és felelősség jogát. Vagyis, hogy bizonyos dolgokban személyesen döntsön, vállalva annak minden kockázatát, felelősségét. 

Gond az is, hogy megfeledkeztek az egyik legfontosabbról, a főmérnök funkcióról. Amely funkció alá kellene tartoznia minden olyan ügynek, ami nem a főépítészre és a főkertészre tartozik. Így fordulhat elő, hogy a kivitelezővel olyan határidőkben állapodik meg a város, hogy a cég megteheti, hogy a munkaterületen mindössze egy-két ember „ügyködik”. A többi munkást más területre vezényelték át - lásd a Megyeri úti „csodagödröt”, vagy még előbb a Siklósi úti felüljárót. A csigatempón csak a lakosság háborodott fel. Az önkormányzat tétlenül nézte, hogy hetekig, hónapokig egyetlen munkás sem járt a területen. 

A lakosság részéről jogosan merül fel a gondolat, hogy ki volt a felelős a város részéről a szerződés megkötésekor, a határidőket érintő megállapodásban? A kivitelezés időben való csúszásáért – ha van ilyen –, a munka minőségért stb. ki felel? Ilyenkor lenne szerepe a főmérnöknek, ami a legtöbb nagyvárosban létező funkció. 

Jönnek az önkormányzati választások. Talán még nem késő egy sebtében összehívott „deregulációs” bizottságnak változtatni az önkormányzati törvényen, hogy legyen a városnak egy „felelős” polgármesterre, aki nincs alárendelve a közgyűlésnek. Továbbá legyen felhatalmazva arra, hogy maga köré gyűjtsön olyan szakembereket, akik hozzáértők, és felelősséget is vállalnak a rájuk bízott feladatok végrehajtásáért.  

T.F.

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!