ne törjön meg a fejlődés

2019.09.21. 21:51

Varga Judit: felívelő korszak elején az ország

Az igazságügyi miniszter szerint Magyarország megmutatta, hogy sikeres lehet a családokra építő és a bevándorlást elutasító politika, emiatt támadják hazánkat Brüsszelben.

Brüsszel, 2019. szeptember 16. Varga Judit igazságügyi miniszter az EU-tagországok általános európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek brüsszeli találkozóján 2019. szeptember 16-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Varga Judit igazságügyi miniszter interjút adott a Magyar Nemzetnek. Feladatai mellett a közelgő önkormányzati választásról és a Fidesz-KDNP jelöltjeiről is beszélt.

Az Origó idézi Varga Juditot, aki azt mondta, fontos számára, hogy igazságügyi miniszterként az uniós ügyekért is felel. A két szerepkör egymást kiegészítve és segítve a munkája ötven-ötven százalékát teszi ki.

Azt mondta, ez azért különösen fontos, mert

szó szerint az alaptörvény talaján állva védjük Brüsszelben a hazai érdekeket.

Varga Judit természetesen beszélt arról is, hogy hétfőn Brüsszelben járt a hetes cikkely szerinti eljárás részeként tartott meghallgatáson.

Az igazságügyi miniszter azt mondta, hogy

korábban javasolták, hogy nyílt legyen a meghallgatás, de azok, akik máskor a transzparencia nagy hívei szoktak lenni, nem akarták ezt.

„Azért mentünk, hogy megvédjük Magyarországot, és bemutassuk, jogi szempontból minden megfelelően működik nálunk. Nem leptek meg a kérdések, hiszen a legtöbben a Sargentini-jelentés állításait és a sajtóhírekben olvasható vádakat ismételték. Néhányan – sajtóforrások alapján – olyasmit is felvetettek, ami nincs benne a jelentésben, ezt visszautasítottuk, és kértük, csak arról beszéljünk, ami konkrétan az eljáráshoz tartozik. El lehet játszani a jogállamiságért való aggódást, de a hétfői meghallgatás után is egyértelmű, hogy mindez miről szól: politikai megrendelésre támadják hazánkat, mert elutasítjuk a bevándorlást” – hangsúlyozta Varga Judit.

Arról, hogy hogyan folytatódik az eljárás, Varga Judit azt mondta, hogy nem egyértelmű, hány körös meghallgatásra van szükség, és hogy kell-e egyáltalán döntés a folyamat végén, amit négyötödös többséggel hoznának meg a tagállamok, és az Európai Parlament jóvá kellene hagyjon.

A meghallgatáson is csak kilencen szóltak hozzá az elhangzottakhoz.

„Sajnos azonban a politikai lehetőséget a bevándorláspárti többség kihasználhatja, hogy tovább erőltessék és húzzák az eljárást, mert a szerződés elnagyolt megfogalmazása erre lehetőséget ad” – mondta.

Orbán Viktor csatárt igazolt

Mint ismert, Varga Judit kinevezésekor a miniszterelnök azt mondta, csatárt igazolt a kormány. Ez azt jelenti, hogy az igazságügyi miniszterség inkább védekező posztból támadóvá alakult.

Erről Varga Judit úgy nyilatkozott, hogy a középpályás szerepkörét szokta meg, ahol amellett, hogy az ember állja a sarat és védekezik, a támadások szövésébe is bekapcsolódhat, és egyfajta pozitív narratívát is felépíthet.

„A tárgyalásokon én a kettős mércére szoktam felhívni a figyelmet, amit mindenképpen elutasítunk. Lényegében arról van ugyanis szó, hogy van egy ország Közép-Európában, amelyik másképpen gondolkozik, mint a nyugati többség. Ezt az egyedi szemléletet mi le is képezzük a jogszabályokban, és a kormány politikáját már harmadszorra kétharmados felhatalmazással jutalmazták a választók” – emlékeztetett a miniszter, hozzátéve, hogy sok nyugat-európai politikus nehezen emészti meg, hogy sikeres a politikánk.

„Nemcsak azért támadnak minket, mert nemet mondunk a bevándorlásra, hanem azért is, mert sikerült szövetségeseket gyűjtenünk magunk köré, akikkel közösen egyre nagyobb sikerrel tudunk fellépni.

Bizonyítottuk, hogy meg lehet állítani a szárazföldön a bevándorlást, hogy igenis lehet a családokban hinni és lehetséges a saját erőforrásainkra építve gyarapodni.

Közép-Európában a szomszédainkkal – közös történelmi hagyományainknak köszönhetően – könnyebben értjük meg egymást” – mondta Varga Judit.

Varga Judit az új uniós költségvetési tervezetről azt mondta, hogy

az új EU-s költségvetési tervezettel Magyarország járna a legrosszabbul.

„A sávokat is olyan számítási módszerekkel határozták meg, hogy egyes lehetőségektől pont elessünk. Ez nem véletlen, egyértelmű, hogy dolgoznak ellenünk a bevándorlást támogató erők a háttérben. A jelenlegi formájában Magyarország nem fogadja el és megvétózza az uniós költségvetést” – tette hozzá.

Trócsányi Lászlóról azt mondta, hogy elismert diplomata és nemzetközi szaktekintély.

Szakmailag a legfelkészültebb, ugyanakkor a politikai erőviszonyok és játszmák függvénye, hogy mennyire lesz nehéz számára a meghallgatás. Varga Judit szerint azonban az önmagában beszédes, hogy az egyik legfontosabb portfóliót kapta Magyarország.

Önkormányzati választások

Varga Judit kiemelte, természetesen részt vesz a választási kampányban, szeretné megosztani azokat a tapasztalatokat, amelyeket Brüsszelben szerzett.

„Szeretném elmondani az embereknek: legyenek büszkék arra, hogy egy olyan közösség tagjai, amelyre ma Európában felnéznek. Minket ma azzal bátorítanak nagyon sokan, hogy fel ne adjuk azt a küzdelmet, amit a keresztény európai kultúra megvédése érdekében folytatunk. Magyarországon egy felívelő korszak elején vagyunk, fontos, hogy alkalmas, rátermett településvezetőket válasszunk. Ahhoz pedig, hogy ne törjön meg az a fejlődés, amely az elmúlt években jellemezte a magyar városokat, falvakat, megerősített együttműködésre van szükség a kormány és a polgármesterek között” – vélte Varga Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában