Forrongó Irán

2020.01.21. 16:00

Irán Párizs és Washington segítségét kéri a feketedobozok olvasásához

Listát küldtek a BEA francia légiforgalmi biztonsági hivatalhoz és az NTS amerikai közlekedésbiztonsági hivatalhoz azokról az eszközökről, amelyekre szükségük van a vizsgálathoz.

Az Iránban lelőtt ukrán utasszállító repülőgép feketedobozai körüli huzavonában Teherán azt közölte kedden, hogy eszközöket kért a francia és az amerikai hatóságoktól a készülékek adatainak kinyerésére.

A január 8-án Irán által tévedésből lelőtt gép feketedobozaival kapcsolatban

az iráni vezetés kezdettől fogva azt mondta, hogy nem adja át más országnak, maga fogja megvizsgálni őket, miközben lehetségesnek tartotta azt is mindvégig, hogy ebben külföldi segítségre lesz szüksége.

A katasztrófában érintett

Kanada miniszterelnöke viszont nem sokkal a katasztrófa után azt mondta: a készülékeket Franciaországban kellene megvizsgálni, mert ott vannak megfelelő berendezések és szakértelem hozzá.

Egy ukrán hírportál értesülése szerint Irán egy héttel ezelőtt úgy döntött, hogy Franciaországba küldi a Boeing 737-es gép feketedobozait. Közben Ukrajna kezdettől fogva kérte, hogy neki adják át a dobozokat – amelyek a repülési adatokat, illetve a pilótafülkében elhangzó beszélgetéseket rögzítik -, de az ukrán szakemberek csak arra kaptak lehetőséget, hogy iráni kollégákkal közösen elemezhetik ki a berendezések adatait Iránban.

Múlt pénteken az ukrán főügyészi hivatal ismét azzal a kéréssel fordult Iránhoz, hogy adja át a feketedobozokat, de egyúttal fokozott nemzetközi együttműködést sürgetett a repülőgép katasztrófájának kivizsgálásában.

Majd szombaton azt közölte a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség egy helyi légügyi tisztségviselőre hivatkozva, hogy Ukrajnába küldik a berendezéseket. Az IRNA állami hírügynökség már vasárnap cáfolta ezt, Ukrajna pedig nehezen haladó tárgyalásokról számolt be az ügyben.

Ugyancsak az iráni polgári légiforgalmi hivatal számolt be róla kedden, hogy vizsgálatukban megerősítést nyert:

fegyveres erőik két TOR-M1 típusú, orosz légelhárító rakétát lőttek ki január 8-án az ukrán repülőgépre, de azt egyelőre nem tartják kijelenthetőnek, hogy ezek bármelyike eltalálta a gépet.

„Azzal kapcsolatban, hogy milyen összefüggés van a rakéták és a katasztrófa között, még folyik a vizsgálat” – írták.

Az AP amerikai hírügynökség szerint Oroszország 2017-ben szállított le Iránnak 29 darab TOR-M1 (a NATO-ban SA-15 Gauntlet néven nyilvántartott) önjáró légvédelmi rakétakomplexumot egy 700 millió dollár (mintegy 210 milliárd forint) értékre becsült megállapodás keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában