Jégkorong

2024.05.04. 15:07

Három Stanley Kupa-győztessel érkezik a világbajnok

Három Stanley Kupa-győztessel és az előző nyár első helyen draftolt játékosával lép pályára kedden a világbajnoki címvédő kanadai jégkorong-válogatott a magyarok elleni felkészülési mérkőzésen az MVM Dome-ban

MW

A magyar (piros) és a kanadai válogatott a Magyarország - Kanada jégkorong vb-felkészülési mérkőzés után a budapesti MVM Dome-ban 2023. május 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A tengerentúli együttes pénteken hirdette ki 22 fős keretét, amely majd részt vesz a pénteken rajtoló csehországi vb-n.

Amint a magyar szövetség közleményében jelzi: 

a jelen és a jövő egyik legnagyobb szupersztárja, a 18 évesen már rekordok sorát tartó Connor Bedard is tagja a csapatnak. 

A csatár a Chicago Blackhawks 1/1-es választása volt a drafton, első NHL-szezonjában 68 mérkőzésen 22 góllal és 39 assziszttal segítette csapatát. Kétszeres junior- és egyszeres ifjúsági világbajnok, volt olyan U20-as vb, amelyet 23 ponttal zárt hét meccsen. Sok szakíró szerint hamarosan elérheti a legnagyobbak, vagyis Wayne Gretzky és Sidney Crosby szintjét.

Rajta kívül még egy 1/1-es draftolt van a kanadai keretben: Owen Powert 2021-ben választotta ki a Buffalo Sabres, az elmúlt két idényben meghatározó hátvéddé vált. A legutóbbi, tavalyi vb-aranyérmes együttesben szerepelt, így visszatér Budapestre Adam Fantilli, aki 1/3-as volt a drafton, a Columbusban egy szezon alatt 27 pontot szerzett, miközben sérülések hátráltatták.

Kapusposzton Jordan Binnington a legnagyobb név, a 30 éves hálóőr 2019-ben nyert Stanley Kupát a St. Louis Blues csapatával, és All Star-gálán is szerepelt. Összesen 321 NHL-mérkőzés van mögötte. Szintén 2019-ben ért csúcsra Colton Parayko, a bekk azóta is a St. Louist erősíti. Ő az egyik legtapasztaltabb a mostani keretből: 659 alapszakasz és 82 playoffmeccs, 71 gól, 220 assziszt.

A keret harmadik Stanley Kupa-győztese Bowen Byram. A hátvédet a Colorado Avalenche választotta ki a negyedik helyen, tagja volt a 2022-ben bajnok csapatnak, azóta viszont a Buffalót erősíti.

A legnagyobb NHL-es rutinnal Damon Severson büszkélkedhet a Budapestre látogatók közül: a Columbus hátvédje 730 mérkőzésen játszott a világ legerősebb ligájában, 68 gól és 226 gólpassz került a neve mellé, valamint két vb-ezüst.

A kanadai keret legidősebbje a 32 éves Brandon Tanev, és ott van a válogatottban a 17 éves Macklin Celebrini is, akit az idei draft elsőszámú esélyesének tartanak. Összesen 5859 NHL-mérkőzés tapasztalata lesz látható az MVM Dome-ban. A 19 órakor kezdődő mérkőzést az M4 Sport közvetíti.

A kanadai keret:

kapusok:

Jordan Binnington (St. Louis Blues), Nico Daws (New Jersey Devils), Joel Hofer (St. Louis Blues)

hátvédek:
Bowen Byram (Buffalo Sabres), Kaiden Guhle (Montreal Canadiens), Jamie Oleksiak (Seattle Kraken). Colton Parayko (St. Louis Blues), Owen Power (Buffalo Sabres), Damon Severson (Columbus Blue Jackets), Olen Zellweger (Anaheim Ducks)

csatárok:
Connor Bedard (Chicago Blackhawks), Michael Bunting (Pittsburgh Penguins), Macklin Celebrini (Boston University), Dylan Cozens (Buffalo Sabres), Adam Fantilli (Columbus Blue Jackets), Ridly Greig (Ottawa Senators), Dylan Guenther (Arizona Coyotes), Andrew Mangiapane (Calgary Flames), Jack McBain (Arizona Coyotes), Jared McCann (Seattle Kraken), Dawson Mercer (New Jersey Devils), Brandon Tanev (Seattle Kraken)

Hadobás alkarsérülése rendbe jött, játszhat este

Pénteki alkarsérülése ellenére tudja vállalni a játékot Hadobás Zétény, a magyar jégkorong-válogatott hátvédje a szlovénok elleni szombat (ma) esti zárómérkőzésen a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon.

A Svédországban légiós játékos a házigazda olaszokkal szemben hosszabbítás után 3-2-re megnyert pénteki találkozó hajrájában blokkolt egy hatalmas lövést, amely a bal alkarját találta el. Azonnal jegelték a sérült testrészt, de nem folytathatta a meccset, mivel nem tudta megfelelően, jó erővel fogni a botját.

A 21 éves Hadobás akkor elmondta az MTI-nek, hogy szombat délelőtt fog kiderülni, képes-e játszani este. Most annyit közölt, hogy

 állapota szerencsére javult, így hadra fogható.

A szerdai, románok elleni vereség alkalmával egy másik hátvéd, 

Fejes Nándor is kidőlt a sorból agyrázkódás miatt, ő biztosan kimarad, így a szlovénok ellen a nyolcból hét védője maradt Don MacAdam szövetségi kapitánynak.

A szombati zárónap dönt arról, hogy Szlovénia mellett ki lesz a másik feljutó. Erre három csapat, a magyar, az olasz és a román pályázik, és eldől az is, hogy Japán vagy a Koreai Köztársaság búcsúzik. A divízió I/B-ből Ukrajna került fel, és játszhat jövőre a divízió I/A-ban.

A magyarok visszakerülnek a 16-os elitbe, ha legyőzik Szlovéniát. A két csapat eddig tizenegy vb-mérkőzést vívott egymással és a magyarok mindig vereséget szenvedtek, ráadásul összesen csak 13 gólt ütöttek (ez 1,18-as átlag), miközben 56-ot kaptak (5,09-es átlag). Legutóbb két éve Ljubljanában – amikor végül mindkét gárda feljutott – „hozták az átlagot”, 5-1-re nyertek a házigazda szlovénok. Igaz, eddig egyszer sem fordult elő, hogy Szlovénia úgy álljon fel a magyarok ellen, hogy számukra tét nélküli legyen az összecsapás.

Abban bízni nem lehet, hogy a rivális félvállról veszi a zárótalálkozót. Intő jel például, hogy február 11-én Sopronban, a női kosárlabda olimpiai selejtezőtornán a Párizsba már kijutott spanyolok drámai körülmények között 73-72-re verték a továbbjutásért pályára lépő házigazda magyarokat, akik így végül lemaradtak az ötkarikás játékokról.

Az is előfordulhat, hogy a szlovénok elleni meccsnek a feljutás szempontjából már nem lesz tétje. A 17 erdélyi magyarral felálló románok, valamint a házigazda olaszok ugyanis akkor tartják életben reményeiket, ha nyernek délután Japán, illetve a Koreai Köztársaság ellen.   

A következő elitvilágbajnokságnak Stockholm és a dániai Herning ad otthont 2025. május 9. és 25. között.

A szombati záróforduló programja:

Románia-Japán 12.30 Olaszország-Koreai Köztársaság 16.00 Szlovénia-Magyarország 19.30    

Az állás: 1. Szlovénia (már feljutott) 9 pont, 2. Magyarország 8, 3. Olaszország 6 (12-9), 4. Románia 6 (7-15), 5. Japán 4, 6. Koreai Köztársaság 3

Az első két helyezett feljut a 16-os elitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában