Európa-liga

2024.04.18. 14:05

A Liverpoolnak is fáj az Arsenal és a Manchester City BL-bukása

A labdarúgó Bajnokok Ligája után ma éjjel az Európa-ligában és az Európa-konferencialigában is kialakul a legjobb négy mezőnye. A ma pályára lépő nyolc együttes közül a legnehezebb helyzetben kétségkívül a Liverpool van: Szoboszlai Dominik együttesének a hazai 0–3 után az Atalanta otthonában kellene csodát tennie az Európa-ligában. Az angolok edzője, Jürgen Klopp különleges meccsre számít, a bergamóiak mestere, Gian Piero Gasperini szerint a Liverpool még mindig a világ egyik legjobb csapata.

MW

Szoboszlai Dominik, a Liverpool (b) és Tyrick Mitchell, a Crystal Palace játékosa az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság Liverpool–Crystal Palace mérkőzésén a liverpooli Anfield Road-i Stadionban 2024. április 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Adam Vaughan

Sokak szerint a Liverpool a múlt héten mindent elveszített, amiért harcol. Az Európa-ligában hazai pályán 3–0-ra kikapott az Atalanta ellen, s a Premier League-ben is váratlan vereséget szenvedett a Crystal Palace-től. Nagy kérdés, hogy ebben a helyzetben Jürgen Klopp hogyan dönt: megkísérli-e a szinte lehetetlent vagy feladja az Európa-ligát. Az olaszok vezetőedzője, Gian Piero Gasperini mindenesetre nem iszik előre a medve bőrére – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Nulláról indul a párharc

A bergamóiak múlt vasárnap hazai pályán úgy játszottak 2–2-t a 16. helyen álló Verona ellen, hogy 2–0-ra vezettek, a második félidőben négy perc alatt kaptak két gólt, s így nekik sem sikerült jól a főpróbájuk. Az olaszok edzője szerint közel sem lefutott még a Liverpool elleni párharc.

Nagy hiba lenne, ha az járna a fejünkben, hogy az első meccset megnyertük 3–0-ra. Úgy kell hozzáállnunk a visszavágóhoz mint ha 0–0-ra állna a párharc. A Liverpool remek együttes, nagyon értékes játékoskerettel, egyike a földkerekség legerősebb csapatainak

– szögezte le a Serie A tabelláján hatodik Atalanta vezetőedzője. A 2020/2021-es Bajnokok Ligája-kiírás csoportkörében 2020 november 3-án a Liverpool 5–0-ra győzött az Atalanta stadionjában, ebbe most belekapaszkodhatnak a vendégek – írta meg a Magyar Nemzet.

Klopp nem engedi el...

Az angolok német edzője, Jürgen Klopp sem mondott le még a továbbjutásról.

– Elég régóta benne vagyok a futballban ahhoz, hogy tudjam, az ilyen párharcok két meccsből állnak. Csütörtökön lesz még egy meccs, száz százalékban arra összpontosítunk. Ha az Atalanta jut tovább, megérdemli, gratulálok az olaszoknak; de van egy másik opció is, hogy valami különleges történik. Amikor egy hete kikaptunk otthon 3–0-ra, közvetlenül a meccs után mindenki azt gondolta, hogy ez a párharc eldőlt. Ám azóta eltelt egy hét, itt vagyunk, és ez most már nem ugyanaz a helyzet – mondta Jürgen Klopp, akinek fontos döntéseket kell hozni a kezdőcsapat összeállításánál, beleértve Szoboszlai Dominik szerepeltetését is.

A BL-ért is harcol a Liverpool

Az biztos, hogy Jürgen Klopp a vasárnap megsérült Conor Bradley-re nem számíthat, de a magyar válogatott csapatkapitánya annak ellenére is pályára léphet az olasz csapat otthonában, hogy egy szurkolói szavazáson a Mac Allister, Endo, Elliott középpályás sort hozták össze a drukkerek a sorsdöntő mérkőzés előtt. A Liverpool továbbjutása azért is lenne fontos a Premier League számára, mivel az UEFA-rangsor szerint a mostani idény nemzetközi teljesítménye alapján dől el melyik két topliga kaphat plusz egy-egy helyet a következő BL-idényben. A 2020-as covidos év óta először fordul elő, hogy nincs angol klub a legjobb négy között a BL-ben, mondhatni, a lehető legrosszabbkor. Ha ma a Liverpool és a West Ham kiesik az Atalanta és a Leverkusen ellen, amire az első meccsek eredményei alapján jó esély van, akkor véget érhet a versenyfutás az extra BL-helyekért, azokat megszerzi a Serie A és a Bundesliga. A második számú európai kupasorozatban egyébként rekorddöntésre készül az idei német bajnokságot már megnyert Bayer Leverkusen, amely minden versenysorozatot figyelembe véve 43 mérkőzés óta veretlen az idényben. Ilyet az öt topliga együttesei közül csak egy, a Juventus ért el még a 2011/2012-es szezonban.

A címvédő Manchester City és az Arsenal BL-búcsúja a legrosszabb forgatókönyvnek bizonyulhat Jürgen Klopp csapatának a bajnoki címért való versenyfutásban, mivel mindkét gigásznak immár a Premier League lesz a prioritás

– Ha mindkét csapat továbbjutott volna, az segíthetett volna a Liverpoolnak – árulta el a Liverpool klublegendája, Jamie Carragher.

A Premier League-ben 32 forduló után jelenleg így néz ki a dobogó: 1. Manchester City 73 pont, 2. Arsenal 71 (75–26), 3. Liverpool 71 (72–31).

Európa-liga, negyeddöntő, visszavágók:

Atalanta (olasz)–Liverpool (angol) 21.00 (az első mérkőzésen: 3–0)
AS Roma (olasz)–AC Milan (olasz) 21.00 (1–0)
West Ham United (angol)–Bayer Leverkusen (német) 21.00 (0–2)
Olympique Marseille (francia)–Benfica (portugál) 21.00 (1–2)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában