Kultúra

2014.07.22. 13:41

Őszinte mosolyokat kiváltó, valódi társadalomkritika a Zsolnay negyedben

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Doktori Iskola kutatási területei között szerepel a társadalomkritika és a folyton alakuló művészeti felfogás változásainak megjelenítése is – s hogy ez nem csak egy hangzatos mondat, azt a napokban, a Zsolnay-negyedben megnyílt kiállítás is bizonyítja.

F. Z. (Dunántúli Napló)

A művészek azt szándékoznak megmutatni, hogy miként lehetséges beavatkozni a bennünket körbeölelő környezetbe, és feltárni az ember természetben és környezetben elfoglalt helyzetét. Ez a beavatkozás lehet romantikus, idilli, de lehet kritikus is, reflektálva például a fenntartható fejlődésre, illetve a környezetvédelemre.

Ám még mielőtt valamiféle nehezen értelmezhető alkotásokra gondolnánk, szögezzük le gyorsan: a kiállításon látható művek nem kegyetlenül komoly arcokat és homlokráncolást fognak kiváltani – sokkal inkább elgondolkodás közben nem is leplezett mosolygást. Úgyhogy nyugodtan vigyünk gyerekeket is – és figyeljünk nagyon a végtelenül őszinte értelmezéseikre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!