Kultúra

2015.08.03. 18:45

Ördögkatlan: Cseh Tamás estek és Örkény minden változatban

Kedden megkezdődik az Ördögkatlan Fesztivál, s öt napon át 400 programot láthatunk.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Azon már meg sem lepődik az ember, ha az Ördögkatlanon a „mulatság” lemegy egészen a közös fröccsözésig Mucsi Zoltánnal, Háy Jánossal, vagy Beck Zolival. Az is természetes, hogy pajtákban, Kovács-udvarban, templomkertben, vagy éppen Narancsligetben az Örkény Színház legveretesebb darabjaiba botlik, hogy francia bandák húzzák a talp alá valót, s még az árokparton is muzsika szól. De azért mindig jön valami új, valami improvizatív és interaktív gyereknek és fenőtteknek egyaránt.

Most például Grisnik Petra, Hunyadkürti György is megcsillant egy kísérleti önálló estet, énekelni fog Udvaros Dorottya, Örkényt idéz Mácsai Pál, hegedül Kézdy Luca, Dresch Mihály szaxofonozik, Fellép a Kiscsillag, a 30Y és több francia banda, lesz bölcsész- és cifraudvar,  jön a Pintér Béla Társulat, sőt egy új színdarab is születik Kisharsányi vőlegény címmel falubeli történetekből, a faluturisták pedig a menekült-ügyről rántják le sajátos módon a leplet. A mezítlábas összművészeti fesztiválból ez csak néhány mozaik, hiszen lesz itt többek között 80 színházi előadás és 150 koncert is szombat estig négy faluban, Nagyharsányban, Beremenden, Palkonyán, Kisharsányban, no meg a Vylyan teraszon.

Katlanbuszokkal

A koncertjáratok Pécsről a vasútállomástól 16.45-kor és 20.45 órakor indulnak Nagyharsányba, a focipályáról pedig az utolsó koncert után, hajnali 1 óra körül jön vissza nagy busz. A katlanbuszok 9 és 21 óra között óránként indulnak Palkonyáról és Kisharsányból, és 23 órakor van egy-egy járat. Emellett Nagyharsányból buszok mennek Beremendre, Kisharsányból a Vylyan-teraszra.

Latin udvar

Idén latin udvart (Sauska-Ibero Hacienda) is szerveznek a Katlanban. Négy napon át lehet ismerkedni Nagyharsányban a Petőfi u. 43. alatt a spanyol és portugál nyelvű kultúrával, gasztronómiával, táncházakban pedig a salsa és flamenco táncokkal. Az ibero-amerikai programsorozatban emellett azulejo kiállítás, brazil flashmob és karibi nap (rum- és szivarsarokkal) is lesz.

Sátortáborok

Aki nem tudott panziókban, magánházaknál  falusi vendéglátásban helyet foglalni, bátran nekiindulhat sátorral is a négy falunak. Nagyharsányban ugyanis a sporttelep mellett, Kisharsányban az óvoda mögött, Palkonyán a Mokos Pincénél, Beremenden pedig a strandon lehet táborozni. S még egy fontos tudnivaló: Nagyharsányban a faluközpontban biciklikölcsönző működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!