Kultúra

2014.12.20. 09:39

Kiskarácsony, nagykarácsony a zeneszerző dirigálásával

Az adventi időszak végén különleges produkcióra készül a Pannon Filharmonikusok: ma és holnap 17 órakor a Kodály Központ hangversenytermében Kocsis Zoltán a saját kompozícióját vezényli.

M. B. E. (Dunántúli Napló)

A főváros után elsőként Pécsett bemutatott Kiskarácsony, nagykarácsony mű nem véletlenül visel azonos címet az ismert ünnepi gyerekdallal. Kocsis Zoltán a népdalt 45 féle változatban dolgozta fel kompozíciójában. A jól ismert dalocska olykor középkori táncokat idéz, máskor egy mazurkában, egy cseh ugrótáncban, egy klasszikusabb francia kontratáncban vagy egy szerb kólóban ismerhetünk rá, de a medvetánc, a szlovák lakodalmas vagy egy gyors polka sem idegen a dallamtól – sőt a jazzes, rockos zenei környezethez is jól alkalmazkodik.

Kocsis Zoltán 2009 karácsonyára, kislánya, Viktória kérésére készítette el a dal kezdetben hat variációját, mely csokor a családi körben megtartott ősbemutatót követő két évben nőtte ki magát a most előadott, végleges kompozícióvá. 

A mű keletkezésének fenti érdekessége kapcsán a Pannon Filharmonikusok koncertjein azok a gyerekek között, akik apukájukkal érkeznek a produkcióra egy a szerző által dedikált DVD-t sorsol ki a zenekar.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!