Kultúra

2014.07.28. 17:05

Háromdimenziós moziként születik újjá az Uránia

Októbertől vetítenek filmeket a moziban, havi 10 ezer forint plusz áfáért adják bérbe a házat a befektetőnek.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Háromdimenziós moziként születik újjá az Uránia, egy új, szakmai befektető felbukkanásának köszönhetően, így már október másodikától vetíthetnek ismét Magyarország első sztereomozijában, mindez egy szerdai pécsi önkormányzati bizottsági előterjesztésből derül ki. Az 1936-ban nyitott, Bauhaus stílusban épült, 1570 négyzetméter alapterületű filmszínházat az ingatlan hasznosítója, a Pécs Kreatív Központ Kft. adja bérbe az Uránia Mozgókép Kft.-nek – a cég jelenleg bejegyzési eljárás alatt áll. A vállalkozást a hódmezővásárhelyi, több magyar városban is filmszínházat üzemeltető Mozaik Mozi Kft. alapítja.

Mivel ingyenesen jogszabály szerint nem hasznosítható, jelképes díjért adják bérbe a házat, havi 10 ezer forint plusz áfáért a szükséges befektetés, illetve a város érdekeit szolgáló kulturális tevékenység érdekében. Az Urániát tíz éves, határozott időtartamra adják ki.

Az Uránia épületén 2006-ban tetőfedés és homlokzati nyílászárócsere, s egyéb felújítási munkálatok történtek. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2007-ben kötelezte a tulajdonos pécsi önkormányzatot, hogy 10 éven belül alakítsa át, korszerűsítse a tetőfedést az épületen – azóta volt piaci bérlője is, zenés szórakozóhelyként üzemelt a ház, de veszteségesség miatt bezárták.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!