Kultúra

2016.06.28. 14:43

Fishing on Orfű - minden a megszokott rendben

Néhány nap távlatából visszapillantunk még egyszer az idei Fishingre, ami pont olyan volt, mint amilyen szokott.

Bama.hu

Valaki számolja még, hogy hányadik Fishing on Orfűt rendezték idén? Jó, idén még csak az elsőt, de tényleg? Jó hírem van, jövőre a jubileumi 10. fesztivál jön, de van benne rossz is, ugyanis Kispál nem lesz. Ez az a fesztivál, ami már évek óta nem nő, ugyanis teltházas, már a nyitás előtt. A szervezőkben nincs olyan szándék, hogy ezen változtassanak (ahhoz mondjuk erdőt kéne kivágni, vagy a parkolót beáldozni), így marad a hétezres napi limit.

"– Olyan petőfirádiós találkozó lesz ez" – nyilatkozta a Dunántúli Naplónak Lovasi András, a fesztivál egyik megálmodója még 2008-ban –, "mert azok az alter bandák kapnak csak ide meghívást, akiket a kereskedelmi adók mellőznek, de a Petőfi olykor lehoz tőlük néhány nótát." Ki gondolta volna nyolc évvel később, hogy a Petőfi rádió lassan szitokszó lesz.

Ezért is nagy pirospont a szervezőknek idén, hogy Horváth Gergelyt, a Petőfi korábbi arcát, szerkesztőjét "leszerződtették", igen jó beszélgetéseket vezényelt az idei Fishingen. Az efféle újdonságok igencsak kellenek a fesztiválnak, mert zenei felhozatalban állóvíz az orfűi buli. Egyik kollégám a múlt héten böngészte a programot, majd így szólt: "hé, szerintem elfelejtették lecserélni a tavalyi programot a weboldalon." Pedig nem. Elképesztő mennyiségű új, jó zene van az országban, de nemcsak itt, hanem akármelyik magyar nagyfesztiválon sem jutnak lehetőséghez. Az idei Fishing egyik legjobb koncertjét adó Szabó Benedek például csak az utolsó pillanatban került be a line-upba, mert egy zenekar lemondta a fellépést. Holott Szabóék már két-három éve jelen lehettek volna, mert minőségben akkor is megugrották szintet.

Na de szervezői fejjel gondolkodva, a sikeres recepten ne változtass! Nem lehet ezért orrolni rájuk, mert a sold out őket igazolja. Finomhangolni ugyanakkor lehet a programokon. Ilyen az például, mikor hazánkban még nem járt külföldi bandákat szórnak el a fellépők között. Sokak véleménye szerint az Arcane Roots adta a legjobb koncertet, de a másik angol zenekar, a Black Peeks is odatette magát rendesen. Ha több ilyen lenne a következő években, mi, szigorú rockkritikusok is elégedettebben sommáznánk.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A beléptetés (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Kispál és a Borz tehát nem lesz, mint írtuk fentebb. Az idei ténylegutolsó, harmadik tematikus koncertjüknek viszont nem volt búcsúkoncert hangulata. Még kevésbé volt érzelmes is, mint a tavalyi. Kevesebb megható pillanat, de feszesebb, profibb, slágeresebb műsor jellemezte. És a magyar-portugál meccs tényleg elvitte a showt Lovasiék elől. Régebben ennyi magyar zászlót Kárpátia koncerten láthatott az ember, most meg a Fishingen. Hát erre képes a foci. Jövőre nem lesz foci, de kíváncsiak vagyunk mit húznak elő nulladik napra a szervezők. Mert hogy a léc magasan van, az biztos.

És akkor egy kis szubjektív felsorolásözön

ami tetszett:

- nem volt parkoló autókból épített akadály a bejártatnál
- ugyanakkor még este tízkor is lehetett a közelben parkolni (az egyik kollégának...)
- csütörtök este fél tízkor mint kés a vajon át, olyan zökkenőmentesen lehetett bejutni
- a borfalu + bárka továbbra is páratlan gasztro- és vizuális élményt nyújt
- a borfalu fölötti kis pinceház
- továbbra is 300 forintos alaplángos
- úrizálás pisztránggal a borfaluban
- minőségi kávékínálat
- komposztvécé
- Anima Sound System Bognár Szilviával
- múltbarévedés a Colorstarral
- Szabó Balázs elvehetetlen jókedve és animációi
- Péterfy Bori neonzöld rojtjai
- a fesztivál söre
- Kispál utolsó szám: Eltalált állat és a Boys Don''t Cry a Curetól bejátszva
- új épített fa lelátók itt-ott
- kertmozi

ami nem tetszett
- parkolópara (...a másik kollégának)
- Dankó Rádió Nótakaraoké csütörtökön
- Dankó Rádió Nótakaraoké pénteken, és biztos a többi nap is...
- ''68 Prieger Fannival
- foci eb közvetítés, akadozó, szagatott adás
- a nagyparkolótól a bejárathoz vezető sötét lépcső balesetveszélye
- a Budapest Bár miért van még mindig?
- ügyeletes jófejkedők az off programokon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!