Kultúra

2014.10.25. 12:48

A végzet asszonya újra balettcipőben

A Pécsi Balett pénteki premierjén Carment, a vadító spanyol szépséget Ujvári Katalin alakítja, akinek már 14 évesen latin táncokkal indult a pályafutása.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Azért bejön Önnek a „balázsolás”!
– Valóban, általános iskolásként Balázs Krisztiánnal arattam országos versenysikereket latin-amerikai és standard táncokban, aztán a Pécsi Baletthez kerültem, ahol Vincze Balázs rendezésében több kitűnő táncos karaktert is megformálhattam.

– Igaz, hogy a Carmen jubileumi pillanat az életében?
– Pontosan tíz éve kerültem a Pécsi Baletthez, és az is tény, hogy most van a tetőpont, több vezető szereppel, remélem, tart még egy ideig ez az emelkedő szakasz.

– Ráadásul Femme fatalként, kívánhat egy hölgy ennél többet?
– Igen a szerepek erről szólnak a Boleróban és a Carmenben is, de én korántsem vagyok ilyen a valóságban, kifejezetten csendes lánynak tartanak az ismerőseim. Megjegyzem, pár éve Hófehérkét alakítottam, no az inkább közelítette a jellemem.

– Akkor egy ilyen szerény hölgynek nem volt riasztó a Bolero félmeztelen szólótáncosi alakja?
– Eleinte nagyon féltem tőle, megfordult az is, hogy nem vállalom, de a párommal, Molnár Zsolttal, aki szintén a társulat tagja, átbeszéltük és belevágtam. Kezdettől tisztán láttam, hogy az a szerep csak így hiteles, az arany testfestés szerencsére sokat emelt és eltakart a látványból. Ugyanakkor sajátos helyzetet hozott ez számunkra azért is, mert az első verzióban Zsolt táncolt középen és őt hajlongták körül velem együtt a táncosnők, most pedig nekem udvaroltak a férfiak, köztük a párom is.

– Carmenként még ellenállhatatlanabb lesz?
– A történet szerint mindenképpen. Azt gondolom, azért a férfihódító jellemvonás lelke mélyén minden nőben megtalálható, s remélem, sikerül ezt nekem is előcsalogatni a táncelőadásban. Az eredeti Bizet-zenére a klasszikus dohánygyári történetet játsszuk el, de ez a Scsedrin-féle változat rövidebb a klasszikus műnél, így egyes jelenetek megvalósítását Riederauer Richárd modern zenéje kíséri. A lebilincselő hatást pedig fokozza, hogy a teljes társulat benne lesz a táncjátékban.

– Játszik az Én és a kisöcsémben is. Vonzzák a prózai alakítások?
– Többek között A kőszívű ember fiaiban, a Picasso kalandjaiban, A dzsungel könyvében is könnyen szóra bírtak, mert én élvezem minden pillanatát, amit a színpadon töltök.

Tíz éve tagja a Pécsi Balettnek

Ujvári Katalin 1985-ben született Szigetváron. Szigetvárra járt általánosba, felsősként standard táncokban eredményesen szerepelt országos versenyeken. Ez adta a lökést, hogy a pécsi Művészeti Szakközépiskolában és Gimnáziumban folytassa tanulmányait, ahol 2004-ben érettségizett. Utolsó éves gimisként már szerepelt a Pécsi Balettnél, tíz éve a társulat tagja, ahol társulati tagként a Notre Dame-i toronyőrben mutatkozott be. Az évek folyamán benne volt minden táncjátékban, valamint több prózai előadásban is. Táncművész társával, Molnár Zsolttal él párkapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!