Kultúra

2014.08.29. 15:20

A Junkie Jack Flashnél nem a Hull a pelyhes szólt otthon

A Junkie Jack Flash zenekar szinte pillanatok alatt változott át lelkes amatőr bandából Pécs egyik legnagyobb reménységévé. A zenekar tagjaival, Pető Szabolccsal, Makk Vatával és Szénás-Máthé Nándorral beszélgettünk.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Van egy mondat, amelyet ezerszer olvastam a Junkie Jack Flashről. Így hangzik: „a zenekar a hatvanas, hetvenes évek rockzenéjéből merít”. A kérdésem egyszerű: miért onnan?

– M. V.: Mert mi ezekek hallottuk kiskorunkban. Nálunk otthon nem a Micimackó meg a Hull a pelyhes ment a lemezjátszón, hanem a Beatles meg a Rolling Stones. Ezt érezzük, ez jön belőlünk, szóval ez nem megjátszás vagy valami, egyszerűen ilyenek vagyunk.

– P. Sz.: S ehhez még hozzáadódik, hogy engem, vagyis hát szerintem mondhatom, hogy minket, nagyon vonzott a zenélés és ez az egész világ. Egészen fiatalok voltunk, amikor megalapítottuk az Elektromágnes zenekart, amelyben javarészt Tankcsapda-számokat játszottunk, ebből nőtt ki a Junkie Jack Flash.

– S hová tűntek a feldolgozások? A kezdő bandák szeretni szokták: mindenki ismeri, tuti siker.

– Sz-M. N.: A feldolgozásokkal az a baj, hogy csak rosszabb lehet, mint az eredeti. Akkor meg minek csináljuk. Szóval mi a saját dalok mellett vagyunk.

– Mondjuk a közönség jól fogadja ezt: a youtube–on például szép nézettséget tud felmutatni a zenekar videoklipje, s a koncerteken is sokan vannak.

– M. V.: És mi ezért nagyon hálásak is vagyunk. Elsősorban persze még csak a környéken ismernek minket, de például Pécsett tényleg van már egy megbízható közönségünk.

– Igen, az néhány száz ember. De a közelmúltban, a fővárosban tízezer előtt játszottak, a Punnany Massif előzenekaraként.

– P. Sz.: Az azért elég nagy élmény is volt. Ráadásul a zenei stílusunk sem egyezik, úgyhogy volt drukk bennünk.

– Sz-M. N.: Akkor én is izgultam, de koncertélménynek talán nagyobb volt a Fishing on Orfűn játszani: egy kisebb színpadon léptünk fel, de rengetegen voltak kíváncsiak ránk.

– Több pécsi ismert zenész is elmondta már a Junkie Jack Flashről, hogy komoly jövő előtt áll, s ha nem rontja el, akkor ez a banda lehet az új „zászlóvivő”. Szóval: nem rontják el?

– M. V.: Megtisztelő, hogy ilyen szépeket mondanak rólunk, tényleg. Igyekszünk meg is felelni ennek, de sok munka vár még ránk, megjelent már az első nagylemezünk, most veszünk majd fel új dalokat, addig meg koncertezünk. S tényleg igyekszünk nem „elrontani”.

Szerzői kiadásban jelent meg a nagylemezük

Pető Szabolcs 1994-ben született Mohácson. Lapáncsán élt, Magyarbólyban járt általános iskolába. Előbb a pécsi Nagy Lajos, majd a Széchenyi Gimnáziumba járt. Dolgozott favágóként, s egy borászatban is. Makk Vata szintén Mohácson született, 1994-ben. Általános iskolába Bólyba járt, érettségijét a pécsi Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskolában szerezte. Jelenleg Pécsett él, de Bólyban dolgozik. Szénás-Máthé Nándor 1992-ben született Siklóson. A helyi katolikus általános iskolába járt, majd 2011-ben érettségizett a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban. Bár ritmusgitáron játszik, a fővárosi Kőbányai Zenei Stúdióba is jár, ahol szaxofontudását csiszolgatja.

A Junkie Jack Flash zenekar 2012-ben alakult, a stílus a ''70-es, ''80-as évek nagy zenekarainak zenéjén és hangzásán alapszik, s kizárólag saját dalokat adnak elő. Szerzői kiadásban jelent meg Az élvezetnek fejjel című albumuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!