Kultúra

2014.09.18. 17:26

A 14 esztendős srác döbbenetesen mély gondolatokkal jelentkezett

Nem vagyok más, gyenge vándor/, Ide kötsz Te, ide köt Ő/ Tűnik minden, mint a kámfor/ ige vagy, s én igekötő. A költemény címe: Honvágy és a pécsi Bánki Benjámin az alkotó, aki mindössze 14 esztendős.

M. B. E. (Dunántúli Napló)

Hogy nem akármilyen versekről van szó, azt jelzi, hogy a hétvégi bemutatón legalább százan ott voltak a TotalArt Egyesület otthonában, a Király utca 24-ben, a beharangozót egy MTA doktor irodalmár gondolatai jelentették, és a verseket Füsti Molnár Éva, a Pécsi Nemzeti Színház művésznője mondta el. Ő egyébként így jellemezte a költőt: „Döbbenetes volt a személyes találkozás, mert elmélyült írásai alapján legalább tíz évvel idősebbnek gondoltam.”

A verses program Prim Péter kultúrszervező érdeme – aki Skóciából, Edinburghból hozta az ötletet, hogy Verssarok fogadja a Pécsi animáció története kiállítás Kazinczy utcai kirakatában az embereket, ahol hónapról hónapra cserélődnek híres költőink közkedvelt versei. Fási Tímea Tekla pedig minden alkalommal festménnyel illusztrálja a műveket, és a verscseréket irodalmi akciókkal teszik emlékezetessé.

Bánki Benjámin most ilyen akció nyomán került a nyilvánosság elé.

– Mi volt az első versed?
– Tán hatodikos lehettem, amikor elkezdődött. Szavalóversenyeken igen jól szerepeltem, s jött valami késztetés, hogy magam is kipróbáljam az írást.

– Kik a kedvenceid?
– A nyugatos nemzedék, de kortársakat, például Závada Pétert is éppúgy olvasok.

– Van annak üzenete, hogy kinézetre mintha az ifjú Petőfit látnánk?
– Se több, se kevesebb, minthogy ilyen eseményeken mindig öltönyt húzok. S még egy adalék: a letargikus hangulatú versek egyelőre sokkal közelebb állnak hozzám.

– Túl vagy már néhány nagy szerelmi csalódáson is?
– Hát az első nagy szakításom már megvolt, és abban biztos vagyok, hogy annak a fájdalma a legtöményebb. Másrészt szeretem a szójátékokat, a nyelvi leleményeket, s próbálok ily módon hangot adni az érzéseimnek.

– Öt év múlva hol látunk?
– Ezt már megfogalmaztam az egyik költeményemben: megyek neki a sorsnak, látatlanban, keresve a foltokat. Az impressziók pedig majd segítenek, hogy rátaláljak a saját utamra.

Szépen ír, szépen beszél

Bánki Benjámin 1999-ben született Pécsett, novemberben lesz 15 esztendős. A Jókai utcai általános iskolába járt, megyei szavalóversenyt nyert, az országos szép beszéd versenyen az élen végzett, most a Babits Gyakorló Gimnázium elsős tanulója. Idén a város kiváló tanulója lett, s házi kiadásban elkészült első verseskötete, mely 44 költeményét tartalmazza. Ebből hallhatott válogatást a közönség a múlt hétvégén, az ifjú költő első önálló estjén. Bánki Benjámin édesanyja középiskolai angoltanár, apja szakközgazdász, két testvére van, Csanád 2,5 éves, Boldizsár 12 esztendős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!