Közélet

2014.07.29. 10:19

Vízi csúszda egy gömbbe zárva - „Emberi mosógép” a Mecsextrém Parkban

Egy perc alatt akár 200 métert is csúszhatunk augusztustól a pécsi Mecsextrém Park „emberi mosógépében”, a végtelenített vízi csúszdában, amit gyermekek is kipróbálhatnak.

BAMA

Egy perc alatt akár 200 métert is csúszhatunk egy végtelenített vízi csúszdában augusztustól a pécsi Mecsextrém Parkban. Nem kell mást tennünk, mint a megközelítőleg 3 méter magas, levegővel felfújt buborékhengerbe bemászni, amelynek belsejét előzőleg vízzel töltötték fel. A víz síkossá teszi a henger belső felületét és a kalandorok egy végtelen, átlátszó vízi csúszda élményét élhetik át.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] A három méter magas buborékhenger belsejét vízzel töltik meg, és indulhat a végtelennek tűnő csúszás
[/caption]

A SpinFizz sokakat emlékeztethet a Mecsextrém Park egyik régebbi játékelemére, a Zorbra, amellyel a "gömbözés" élményét élhették át. Akkor lejtőn gurították le a hatalmas légbuborékot, amelynek következtében a lebegés érzése is megtapasztalható volt.  A SpinFizz fejlesztői azon törték a fejüket, hogy a gömbözés élményét miként tudnák lejtő nélkül megteremteni. A tesztek során a Zorb gömböt hengerre cserélték, mert az tágasabbnak és stabilabbnak bizonyult - így született meg az "emberi mosógép". A hengert egy fém gyűrűpárban fújják fel, amelyet vázon elhelyezett villanymotorok hajtanak. A forgás iránya és a sebesség is változtatható, percenként akár 35-öt is foroghat a szerkezet, így mintegy 200 méternyit csúszhatunk, ázhatunk a belsejében.

A gömbözés története nem túl régen kezdődött: 1975-ben, Franciaországban, Gilles Ebersolt álmodta meg az első kétrétegű plasztik gömböt, amely emberek gurítására alkalmas. Találmányát "Ballule" névre keresztelte el. (A Ballule gurult a Fudzsi-hegyről Japánban (utas nélkül) és szerepelt Jackie Chan "Istenek Fegyverzete 2 - A Kondor Akció" című filmjében is.) Magyarországon a gömbök közül a Zorb jelent meg először 2000-ben.

A SpinFizz augusztus elejétől a pécsi erdei kalandparkban is kipróbálható, csak egy - hegyes, éles tárgyaktól mentes - fürdőruha szükséges hozzá. Már az öt évesek is beleülhetnek, foroghatnak, pancsolhatnak, visítozhatnak, kacaghatnak - a belépőjegy árában a SpinFizz használata is benne van!

A nagy meleget követően pedig ősszel "szárazon" is kihívásokat jelenthet ez a játékelem a különleges kalandra vágyóknak. - www.mecsextrem.hu

Augusztusban is Irány az erdő!

A nyár utolsó hónapja még javában tartogat élményeket az erdőben. Több mint 20 ügyességi játék várja a kihívásokat kereső felnőtteket és gyerekeket a Mecsextrém Erdei Kalandparkban - köztük az egy kilométeres, szakadékok, patakok fölött és a fák lombjai alatt vezető erdeibob-pálya, amelyen a sikítás is megengedett -, ahol idén nyáron az Erdei Manó is feltűnik, hogy egy ügyességi versenyben segítse a gyerekeket. Augusztusban is indulnak heti nyári kalandtáborok versenyekkel, tudáspróbákkal, kirándulásokkal, kincskereséssel, kézműves foglalkozásokkal. A táborok SZÉP-kártyával és Mecsekerdő Utalvánnyal is fizethetők. www.mecsextrem.hu

Éjszakai szakvezetés csillagász kíséretével Európa egyik legkisebb fényszennyezettségű területén - Csillagos égbolt túrára várják az érdeklődőket augusztus 19-én Sasrétre. Du. 5 órakor indul a Zselici Csühögő Almamellékről Sasrétre, ahol lehetőség nyílik távcsővel a csillagos égbolt és az állatövi jegyek megfigyelésére. 24-én a méhek, méhészek dolgos munkáját ismerhetik meg a Méhek- darazsak túra résztvevői, akik betekintést nyerhetnek a mézkészítés világába és több mézfajtát is megkóstolhatnak. Délelőtt 10 órakor indul a Zselici Csühögő Almamellékről Sasrétre, ahol May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Baranya megyei szaktanácsadója tart előadást. A programokra előzetes jelentkezés szükséges. - www.mecsekerdo.hu

Nyugalom és pihenés erdei vendégházakban

Távol a világ zajától, mégis elérhető távolságban várják friss levegővel, térerő-mentes környezettel, csodás erdőkkel, a kirándulás lehetőségével a Mecsekerdő Zrt. szállásai a nyugalomra és csendre vágyókat.

Megújult, kényelmesebb, barátságosabb lett a termálvize miatt is kedvelt Sikonda főutcáján, a wellness hotellel szemben, hatalmas fák árnyékában álló Sikonda Apartmanház. A 2+2 ágyas apartmanok, a 2 ágyas, fürdőszobás szobák többsége teraszos, bizonyára jól esik megpihenni az erdő szélén a testet-lelket építő élmények után. Hiszen a környék számos lehetőséget kínál fürdőzésre, horgászatra, túrázásra, de a vendégház kiépített szalonnasütővel és bográcsozásra alkalmas hellyel is rendelkezik.  

A Kelet-Mecsekben, Hosszúhetény szomszédságában fogadja vendégeit a Kövestető Vendégház. A kényelmes, fürdőszobás szobák, a 100 fős étterem, a helyi alapanyagokból készült különleges vadételek, a kerti terasz, a szauna és a sportpályák mind a színvonalas kikapcsolódást szolgálják.

Igazi családi búvóhely jól felszerelt konyhájával, fa játszóterével, szalonnasütőjével az Orfűi-tó ("Kis-tó") partján álló három faház, amely egyedüli szálláshely ebben a vadregényes, romantikus környezetben. A nagy, bekerített udvar különlegessége, hogy a parttal közvetlenül határos, így akár ott helyben lehet horgászni. A fürdőzésért sem kell messze menni: pár perces sétával eljuthatunk a part túloldalán lévő homokos strandra vagy a közelben található aquaparkba. - www.mecsekerdo.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!