Közélet

2015.11.26. 13:16

Világvárosba való vásárcsarnok-víziók

Nem hirdettek győztest az új pécsi vásárcsarnok építészeti pályázatán, a legjobbakkal tovább tárgyalnak. Az új csarnok 2018 második felében épülhet meg, a mostani szomszédságában. A környékre sem lehet majd ráismerni.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Egyelőre még nem tudni, hogyan fog kinézni az új pécsi vásárcsarnok. Lezárult ugyan az építészeti tervpályázat, de a csütörtöki eredményhirdetésen nem osztották ki az első pályaműnek járó díjat. Páva Zsolt, Pécs polgármestere ezzel együtt is sikeresnek tartja a kiírást, mert számos nagyszerű munka érkezett, négy építészirodával pedig – a három második és a harmadik helyezettel – folytatják a tárgyalásokat, majd újabb, meghívásos közbeszerzést írnak ki számukra.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Belülről ilyen is lehet egy modern piac (látványterv: Csatai Építész Iroda)
[/caption]

Annyi bizonyos, látványos elképzelések születtek, s ha bármelyiknek is megvalósul a némileg módosított verziója, az egész környékre nem lehet majd ráismerni. A pécsi főépítészhez, Csaba Dershez köthető pályázati kiírás ugyanis nem csak egy új csarnokról, illetve az abban kialakítandó, őstermelők terményeit raktározó, feldolgozó Rövid Ellátási Láncról szólt, hanem a csarnok kaotikus környezetének megújításáról, rendbetételéről is. Valamint arról, hogy az új csarnok és környezete szerves összeköttetésben álljon a belvárossal, annak része legyen.

Ötmilliárdért fejlesztenek

Habár korábban hárommilliárd forint körüli beruházási összegről lehetett hallani, Páva Zsolt polgármester azt mondta, ötmilliárdos is lehet a teljes program. Azt több forrásból, de elsősorban a Területi Operatív Programból finanszíroznák.

Az új csarnok azon a még magánkézben, egy pesti ingatlanfejlesztő vállalkozás tulajdonában lévő telken épülhet meg, amelyen állt egykoron a Hard Rák Café nevű szórakozóhely, s amelyre 2014 őszén egy magánberuházó szállodát kívánt építeni – ez azonban nem valósult meg.

Páva Zsolt érdeklődésünkre azt mondta, az új vásárcsarnok 2018 második felére épülhet fel, a jelenlegi csarnoktól délre eső szomszédos telken. A régi csarnok az új felépüléséig állni és működni fog, csak az átköltözéshez szükséges néhány napon nem lesz piac.

A polgármester azt szeretné, ha ezt követően a régi csarnokot lebontanák, és a helyén park lenne, de erről később döntenek, a pályázatok alapján is. A parkolási gondokat meg kell oldani, a Centrum-parkolóét is. Elsődleges cél, hogy ne legyenek a jövőben raktározási és áruszállítási problémák se. 

Barna Bélától, a Pécs Holding vezérigazgatójától azt kérdeztük, nem lesz-e az árusoknak drágább a hely az új csarnokban. Úgy felelt, a kereskedők reális árat kapnak, az őstermelők pedig a mainál is előnyösebb helyzetbe kerülnek.

Megveszi a város a szomszéd telket

Páva Zsolt polgármester azt mondta, a telekről még nem állapodtak meg, de erre hetek múltán sor kerülhet. Azt kérdeztük, nem rossz taktika-e, hogy magánkézben lévő ingatlanra írtak ki építészeti pályázatot, ami miatt a város esetleg túlzottan magas áron juthat hozzá. A polgármester szerint is megvolt ennek a veszélye, de ettől nem kell tartani. A tulajdonos által kért, s az általuk felkért szakértő által becsült ár közt ugyanis nincs nagy különbség a telek árához képest, körülbelül 26 millió, így biztosan meg tudnak állapodni.

A Kodály Központban ismertették a terveket

Csütörtökön bemutatta az önkormányzat azokat a terveket, amelyek a pécsi vásárcsarnok megújításának tervpályázatára érkeztek be. A Kodály központban rendezett eseményen kiderült, hogy az önkormányzat több díjat is kiosztott és további öt pályaművet javasolt megvételre.

Ugyanakkor az első díjat a bírálóbizottság nem adta ki, mert nem érkezett olyan pályamunka, amely maradéktalanul megfelelt volna a kiíró elvárásainak. A tervpályázat mégis eredményes volt és a pályamunkák sok hasznosítható javaslatot tartalmaznak - közölte a polgármesteri hivatal.

Az új csarnok azon a még magánkézben, egy pesti ingatlanfejlesztő vállalkozás tulajdonában lévő telken épülhet meg, amelyen állt egykoron a Hard Rák Café nevű szórakozóhely, s amelyre 2014 őszén egy magánberuházó szállodát kívánt építeni – ez azonban nem valósult meg.

Belülről ilyen is lehet egy modern piac (látványterv: Csatai Építész Iroda) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!